Klokani od iduće sedmice novi stanovnici Pionirske doline

09.05.2013. 12:23 / Izvor: eKapija.ba
Klokani od iduće sedmice novi stanovnici Pionirske doline

RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt polovinom iduće sedmice postat će dom za 13 novih životinja odnosno 4 životinjske vrste od kojih su jedna i valabi klokani.

 

RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt polovinom iduće sedmice postat će dom za 13 novih životinja odnosno 4 životinjske vrste od kojih su jedna i valabi klokani.

Naime, iskrena, prije svega prijateljska i poslovna saradnja, u okviru koje su firme Revelique Cosmetics iz Austrije i CM/Ovnak iz Viteza doniranjem sredstava u februaru ove godine, finansijski omogućile da se pokrene procedura odabira, veterinarskog pregleda i transporta,  za rezultat je imala da  čak 13 novih životinja u istom trenutku svoj dom nađu u jedinom bosanskohercegovačkom zoo vrt.

Sva potrebna administrativna procedura, kao i posjeta evropskim zoo vrtovima, veterinarski pregledi, dobijanje izvozne, transportne i uvozne dozvole, te pripreme transporta  već su  završeni,  pa stoga Esad Tajić, upravnik RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt i veterinar Vedad Škapur za vikend putuju u Sloveniju odnosno zoo vrt u Ljubljani, odakle će početkom sedmice krenuti transportna vozila sa doniranim životinjama put našeg zoo vrta.

Dolaskom novih životinja i mužjak valabi klokana, jedini preživjeli u prošlogodišnjem napadu pasa lutalica u „Pionirskoj dolini“, kada su nastradala četiri klokana, konačno će nakon godinu dana dobiti društvo i to dvije nove ženke. Time će i ova tužna priča od augusta prošle godine konačno dobiti sretniji epilog. 

Upravo ponukani tim događajem donatori i prijatelji RZC “Pionirska dolina“ firme Revelique Cosmetics i CM/Ovnak, vrijednom donacijom dali su pozitivan primjer i pokazali svoju  društvenu  odgovornost, koju,  lijepo bi bilo,  da slijede i druge kompanije. Time bi ponuda i sadržaj „Pionirske doline“, jedinstvene zelene oaze udaljene svega dva kilometra od strogog centra grada bili podignuti na značajniji nivo.

Stoga je plan da nove životinje u „Pionirskoj dolini“, već polovinom naredne sedmice budu u zoo vrtu u Sarajevu, te odmah po dolasku i na prigodan način predstavljene mnogobrojnim posjetiocima.

Preduzeće „Park“, u čijem sastavu i djeluje „Pionirska dolina“,  u namjeri da svim posjetiocima omogući da već od ulaza budu informirani o svim sadržajima, zoo vrtu, prostorima za igru i zabavu, površinama za rekreaciju, šetnju i odmor u prirodi, osim informacija putem  portala www.park.ba ,  omogućilo je ovih dana u blizini ulazne kapije instaliranje info panoa uz grafički prikaz mape ovog rekreativno zabavnog centra s jasno pozicioniranim i do detalja predstavljenom ukupnom ponudom „Pionirske doline“.  Navedeni pano omogućit će svim posjetiocima, posebno onima koji prvi put dolaze u „Pionirsku dolinu“, ali i svima koji namjeravaju svoje slobodno vrijeme provesti upravo na ovom mjestu,  da na vrlo jednostavan način  šetnjom kroz „Pionirsku dolinu“ koja zauzima prostor od 8,5 hektara jednostavno dođu do njima najinteresantnijih sadržaja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza