Mjesta koja treba prestati posjećivati jer im prijeti uništenje

16.01.2014. 13:04 / Izvor: net.hr
Mjesta koja treba prestati posjećivati jer im prijeti uništenje
OTVORI GALERIJU

​Na svijetu ima prirodnih znamenitosti i umjetnih čuda koji su zbog svoje atraktivnosti nevjerojatno privlačni milijunima turista godišnje. Upravo zbog toga su neka od njih promijenjena i razorena, neka nepopravljivo.

Na svijetu ima prirodnih znamenitosti i umjetnih čuda koji su zbog svoje atraktivnosti nevjerojatno privlačni milijunima turista godišnje. Upravo zbog toga su neka od njih promijenjena i razorena, neka nepopravljivo.

Dok neki sastavljaju liste mjesta diljem svijeta koja bi trebalo vidjeti, neki objavljuju liste prirodnih znamenitosti i umjetnih čuda koje bi trebalo prestati posjećivati zbog toga što im prijeti uništenje.

Mjesta o kojima je riječ zbog svojih su posebnosti i ljepote iznimno privlačna tisućama turista iz čitavog svijeta koji ih iz godine u godinu bez prestanka posjećuju.

Upravo zbog količine ljudi ta su mjesta postala ugrožena, promijenjena su, a neka i razorena i to nepopravljivo.

Na listi su se našli Uskršnji otok, Galapagos, Machu Picchu, Arheološki park Angkor, Stari grad Jeruzalem, Veliki kineski zid i Petra.

Uskršnji otok poznat je po svojim mnogobrojnim velikim kamenim kipovima koji se prostiru duž obale. Više od 50.000 turista dolaze na otok površine 163,6 km2 i šeću među kamenim kipovima, a čak se i penju po njima, a tu je i erozija uzrokovana vremenskim nepogodama...

Na Galapagosu se broj turista u posljednjih deset godina i više nego udvostručio što je dovelo do zabrinutosti za ugrožene životinjske vrste.

Količina posjetitelja na Machu Picchu dovela je do erozije tla, a o šteti počinjenoj na vegetaciji da se i ne govori...

Skoro 700.000 posjetitelja godišnje dolazi u Arheološki park Angkor, u 2012. godini Stari grad Jeruzalem posjetilo je 3.5 milijuna putnika, a još se 1982. godine našao na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine u opasnosti.

Veliki kineski zid godišnje posjeti deset milijuna ljudi, neki od njih po zidu ostavljaju grafite, neki kradu kamenje, a neki su oštećeni dijelovi nepopravljivi.

Petra je 1985. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao 'jedno od najvrjednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva'. Poznata je po svojim helenističkim građevinama uklesanim u stijene. Sa 65.000 tisuća posjetitelja 1986. godine broj se popeo na milijun posjetitelja 2010. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza