Sharm Al-Sheikh: Nova godina u ljetnom ambijentu
OTVORI GALERIJU

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Sharm Al-Sheikh: Nova godina u ljetnom ambijentu

Egipatski turistički centar Sharm Al-Sheikh, na južnom kraju poluotoka Sinaj, na Crvenom moru, spreman je da dočeka turiste iz cijelog svijeta koji žele da predstojeće blagdane dočekaju u ljetnom ambijentu.

12.12.2014. 08:44 / Izvor: Fena
Egipatski turistički centar Sharm Al-Sheikh, na južnom kraju poluotoka Sinaj, na Crvenom moru, spreman je da dočeka turiste iz cijelog svijeta koji žele da predstojeće blagdane dočekaju u ljetnom ambijentu.

Zahvaljujući odmaralištima na Crvenom moru Egipat ima ljetnji turizam 12 mjeseci u godini. Za turiste iz Evrope koji žele doživjeti ljeto zimi ili dočekati predstojeće božićne i novogodišnje praznike u ljetnom ambijentu, najbliža destinacija je Sharm Al-Sheikh.

Pomalo nestvarno izgleda kako je grad u kojem turisti uživaju u sunčanju i kupanju kao u ljetnjim mjesecima okićen dekoracijom vezanom za Božić i Novu godinu: jelke, Deda Mraz, saonice, pahuljice...

Turistički radnici ističu kako je situacija svakim danom sve bolja. Prije egipatske revolucije 2011. godine Sharm al-Sheik je bio pun, ali je zbog događaja u gradovima udaljenim po 600 kilometara, kao što je prijestolnica Kairo, došlo do drastičnog pada broja turista.

"Ništa se nije dogodilo ovdje, nema nikakvog razloga za strah", poručuju turistički zvaničnici u razgovoru s predstavnicima bh. medija koji su posjetili ovo ljetovalište.

U februaru ove godine se dogodio teroristički napad na autobus u Tabi na sjeveru Sinaja, ali je južni Sinaj potpuno siguran i "netačno je ono što mnogi mediji javljaju".

Zbog tog napada je 16 evropskih zemalja, među kojima nisu bile Velika Britanija, Rusija i druge zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, suspendiralo letove za Sharm al-Sheikh, ali je zabrana u potpunosti ukinuta 30. septembra.

Premda će zbog svega trebati vremena da se situacija dovede na nivo prije revolucije, turistički djelatnici su optimisti.

"Egipat je apsolutno siguran, a posebno turističke destinacije", rekao je menadžer jednog od najvećih među 254 hotela koliko ih ima ukupno u Sharm Al-Sheikhu.

Kada su u pitanju turisti iz BiH, nakon revolucije oni dolaze samo pojedinačno. Prije 2011. godine je bio direktan čarter let Sarajevo-Sharm Al-Sheikh što je omogućavalo dolazak znatno većeg broja turista. Ponovno uvođenje direktnog leta preduvjet je da se broj turista iz BiH vrati na predrevolucionarni nivo.

Zanimljivo je, također, da je ove godine zabilježen i pad broja ruskih turista zbog ekonomske krize u toj zemlji.

Među brojnim atrakcijama u Sharm Al-Sheiku, izvještači bh. medija imali su priliku posjetiti pozorište na otvorenom Alf Leila Wa Leila (Hiljadu i jedna noć), čija je centralna pozornica okružena replikama najvećih egipatskih historijskih znamenitosti. Svoje vještine te večeri su pokazali egipatski konjanici. Na drugoj pozornici izvedeni su tradicionalni egipatski plesovi, uključujući neizbježni "trbušni ples".

Nacionalni park Ras Mohamed, koji obuhvata i kopno i more, čuven je po raznolikom biljnom i životinjskom svijetu.
Posebno su poznati koralni grebeni, a mogu se vidjeti i kornjače, delfini i neke bezopasne vrste ajkula.

Ronjenje kod koralnih grebana daje pogled na nevjerovatno bogati morski život. Stekne se utisak da se čovjek nalazi u nekom ogromnom akvariju, okružen bezbrojnim vrstama riba svih mogućih boja, veličina...

Od ajkula koje žive u Crvenom moru samo četiri su opasne po ljude, ali one žive u velikim dubinama. Smatra se da ronioci imaju posebnu sreću ako vide neku od bezopasnih ajkula prilikom razgledanja koralnih grebena. Novinari iz BiH prilikom ronjenja kod nekih od koralnih grebena nisu imali "sreću" da vide te bezopasne ajkule.

Međutim, djelatnici koji organiziraju posjete ovom području kažu kako se stanje sa životinjskim svijetom pogoršalo posljednjih godina zbog nekontrolirane plovidbe i nebrige pojedinaca za okoliš.

To je nagnalo vlasti na odlučne mjere, uključujući davanje posebnih certifikata za plovidbu te edukaciju ronilaca, a posjetioci pod vodom mogu vidjeti znakove upozorenja da ne oštećuju grebenove jer se korali jako sporo obnavljaju.

Turistički operateri koji dovode turiste u ovaj nacionalni park kažu da su se od dolaska predsjednika Al Sisija na vlast turisti počeli vraćati Egipat, ali više idu u južniju Hurgadu, iako su problemi na Sinaju daleko od Sharm al-Sheika. Izgubljeni su za sada turisti iz nekih bitnih zemalja, kao što su skandinavske zemlje, Italija, Holandija...

Uprkos svemu, turistički radnici najavljuju da će "Egipat opet doživjeti bum".

Egipatska vlada ima velike planove za izgradnju turističkih kapaciteta i na mediteranskoj obali. Planirano je investiranje milijardi dolara u hotele, turističke centre i drugu potrebnu infrastrukturu.

Radi se o području sa nevjerovatnom, netaknutom porirodom, čije plaže karakterizira specifični "zlatni pijesak"
.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza