Ivo&Bele i ovoga puta uz Vas, neizostavan dio svake Božićne trpeze
U nju se obavezno ubacuje zlatnik ili novčić, a prema naraodnom verovanju onaj ko ga izvuče će imati sreće cijele godine.
Česnica se iznosi na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. U nju se stavlja zlatnik ili češće metalni novčić jer ga svi imaju u kući. Česnica se ne sječe nožem, već se lomi rukama. Svaki član porodice uzima parče i traži novčić da bi imao sreće cijele godine.
Ona je neizostavni dio Božićne trpeze, a Ivo&Bele vam donosi recept kako najlakše da je napravite.
Česnica se pravi na sljedeći način:
Potrebno:
- od 1 kg Ivo&Bele brašna
- ½ litra mlijeka
- 100g putera ili margarina
- ½ kocke kvasca
- 2 male kašike soli
- 2 male kašike šećera
- 2 žumanceta
Priprema:
U Ivo&Bele brašno se doda 1/2 l mlijeka, 100 g putera ili margarina, 1/2 kockice kvasca, po dvije ravne kašičice soli i šećera i 2 žumanceta.
Prvo u mlijeko stavite jednu kašika brašna, šećer i kvasac i čekajte da kvasac nadođe. Poslije izmješajte preostalo brašno sa solju, dodajte puter isječen na tanke listiće, pa žumanca i nadošao kvasac. Tijesto umijesite rukama da bude glatko, pa sklonite na toplo mjesto da nadođe.
Nadošlo tijesto još jednom premjesite i oblikuje u pogaču. Od te mase odvojite jedan dio za pravljenje ukrasa u obliku pletenice kojom treba da uokvirite pogaču. Oblikovanu pogaču stavite u podmazan pleh i premažite umućenim žumancetom. Čekajte još pola sata da naraste, a zatim pecite dok ne porumeni.
Čuvajte tradiciju i uživajte u praznicima...
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.