Palačinke za 1.maj
Pročitajte novi recept za palačinke.
PALAČINKE ZA PRVI MAJ
Sastojci:
Brašno od spelte 100g
Brašno od Zlatni puder 100g
Zenga jagode 350g
Limun 1kom
Med livadski 150g
Kurkuma 1 kašika
Mlijeko 2dl
Jaja 2 kom
Šećer sitni 1 kašika
Maslinovo ulje 0,5 dl
Menta svježa 10g
Priprema:
Od mlijeka, jaja, šećera i maslinovog ulja napraviti masu, u masu dodati sok od limuna i naribanu limunovu koricu, zatim doliti vodu i sve dobro umutiti, postepeno dodavati brašno od spelte i zlatni puder, mutiti da se dobije željena gustoća mase. Odvojiti pola mase u drugu posudu pa dodati kurkumu i ponovo umutiti da se sjedine kurkuma i masa za palačinke. Palačinke peći na klasičan način, pa sa nožem isjeći palačinke na trokut. Palačinke puniti sa listićima mente i svježim jagodama isječenim na četvrtine. Male palačinke nabosti na mini ražnjić i servirati sa livadskim medom.
Prijatno!
Jagoda Zenga zengana (Senga Sengana)
Senga sengana je trenutno najtraženija sorta jagode za preradu i svježu upotrebu na lokalnom tržištu, veoma otporna i prinosna. Senga sengana je idealna za konzumaciju u svježem stanju, ima odličan miris i ukus. Senga jagoda je dobra u kombinaciji sa aromatičnim vrstama meda, sa aromatičnim travama i jako je zahvalna za pripremu frapea, cijeđenih voćnih sokova i smothie.
Zanimljivo je da Senga kao sorta lako podnosi zamrzavanje pa prilika da u ovoj voćki uživamo i u kasnim ljetnima danima.
https://www.facebook.com/KlubLjubiteljaPalacinaka
http://klubljubiteljapalacinaka.ba/
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.