Palačinke za 1.maj

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Palačinke za 1.maj

Pročitajte novi recept za palačinke.

01.05.2017. 09:16 / Izvor: Akta.ba

PALAČINKE ZA PRVI MAJ

Sastojci:

Brašno od spelte 100g

Brašno od Zlatni puder 100g

Zenga jagode 350g

Limun 1kom

Med livadski 150g

Kurkuma 1 kašika

Mlijeko 2dl

Jaja 2 kom

Šećer sitni 1 kašika

Maslinovo ulje 0,5 dl

Menta svježa 10g

Priprema:

Od mlijeka, jaja, šećera i maslinovog ulja napraviti masu, u masu dodati sok od limuna i naribanu limunovu koricu, zatim doliti vodu i sve dobro umutiti, postepeno dodavati brašno od spelte i zlatni puder, mutiti da se dobije željena gustoća mase.   Odvojiti pola mase u drugu posudu pa dodati kurkumu i ponovo umutiti da se sjedine kurkuma i masa za palačinke. Palačinke peći na klasičan način, pa sa nožem isjeći palačinke na trokut. Palačinke puniti sa listićima mente i svježim jagodama isječenim na četvrtine.  Male palačinke nabosti na mini ražnjić i  servirati sa livadskim medom.

Prijatno!

Jagoda Zenga zengana (Senga Sengana)

Senga sengana je trenutno najtraženija sorta jagode za preradu i svježu upotrebu na lokalnom tržištu, veoma otporna i prinosna. Senga sengana je idealna za konzumaciju u svježem stanju, ima odličan miris i ukus. Senga jagoda je dobra u kombinaciji sa aromatičnim vrstama meda, sa aromatičnim travama i jako je zahvalna za pripremu frapea, cijeđenih voćnih sokova i smothie.

Zanimljivo je da Senga kao sorta lako podnosi zamrzavanje pa prilika da u ovoj voćki uživamo i u kasnim ljetnima danima.

https://www.facebook.com/KlubLjubiteljaPalacinaka

http://klubljubiteljapalacinaka.ba/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza