Medvjeđi luk kao sastojak partizanskih palačinaka

09.05.2017. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Medvjeđi luk kao sastojak partizanskih palačinaka

Medvjeđi luk često se koristi u kulinarstvu kao svjež. Danas je on dio novog recepta za palačinke.

PARTIZANSKE  PALAČINKE

Sastojci:

Brašno 250g

Sir 400g

Srijemuš 300g

Mlijeko 2dl

Jaja 1 kom

So 1 kašikica

Začinsko bilje 20g

Priprema:

Svježi sir pomiješati sa sjeckanim srijemušom i malo posoliti.

U posudi umutiti jaja, mlijeko, dodati vodu i  brašno, sve umutiti da se dobije željena gustoća mase za palačinke.

Palačinke peći na vatri na klsičan način i puniti sa pripremljenim sirom i srijemušom. Po želji dekorisati sa zčinskim biljem.

Prijatno!

U vrijeme oslobodilačke borbe 1941-45 često su bile pokretane akcije prikupljanja samoniklog jestivog ljekovitog bilja. U akcijama su isticane prednosto korištenja bilja, listova, plodova, korijena zbog vitamina C  koji je bio značajan za sprečavanje skorbuta i kao sredstvo za ubrzavanje zaršćivnja rana kd ranjenika.  Konzmaciju bilja su praktikovali i borci koji su imali problema sa avitaminozom. Koristile su se: zečja trava (kiselica—Oxalis acetosela), mladi pupoljci lišća bukve, mezgra (sok ispod bukove kore), plodovi divljih voćaka, brali se i sušili plodovi šipka, koprive, borovih iglica i drugog bilja i srijemuša ili medvjeđeg luka.

Priroda je medvjede naučila da poslije zimskog sna krv čiste sa medvjeđim lukom ili srijemušom.

Srijemuš, medvjeđi ili divlji luk je samonikla biljka, poznata po svojstvu detoksikacije, te pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva kao i povoljno djelovanje na snižavanje krvnog tlaka i holesterola. Medvjeđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Konzumiranje svježe biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela.

Ljekovita svojstva medvjeđeg luka: poboljšava pamćenje, pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba, sprečava bolesti krvnih žila, blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, tjera parazite, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, čisti organizam, poboljšava izgled kože, pomaže kod osteoporoze i artritisa

Medvjeđi luk često se koristi u kulinarstvu kao svjež, u salatama, prilozima, dodacima jelima, marinadama, ako se koristi kasnije najbolje ga je čuvati u ulju.

Poznat je i po tome što ga je teško uzgojiti pa za Srijemuš kažu da

„ Raste gdje mu se hoće“

Foto: Adis Ćutahija

https://www.facebook.com/KlubLjubiteljaPalacinaka

http://klubljubiteljapalacinaka.ba/

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza