Bajramske palačinke
Novi recept za palačinke
Bajramske palačinke
Sastojci:
Brašno Zlatni puder 250g
Mljeveni orah 300g
Med 400g
Mlijeko Natura 2dl
Jaja 3 kom
Šećer sitni 1 kašika
Limun 1kom
Maslinovo ulje 0,5 dl
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti jaja, mlijeko, maslinovo ulje i šećer, zatim doliti vodu (oko ½ lit), sve umutiti pa dodavati brašno Zlatni puder uz stalno miješanje.
Palačnke peći na klasičan način sa obje strane na srednje jakoj vatri.
U drugoj posudi pomiješati mljevene orahe sa medom, dodati sok od limuna i sve dobro izmiješati.
Palačinak sataviti na tanjir ili u kalup od torte, posuti sa pripremljenim orasima i rastanjiti po palačinku, zatim staviti drugi palačinaka. Ponoviti postupak dok ima mljevenih oraha, ili da se dobije 4 do 6 slojeva.
Sačekati da palačinke malo odstoje pa ih isjeći kao baklavu i poslužiti. Po želji palačinke preliti sa medom i dekorisati sa orah jezgrom.
Prijatno!
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.