Kako naručiti kafu u Italiji: Greške koje se ne praštaju

13.11.2017. 09:43 / Izvor: Oslobođenje
Kako naručiti kafu u Italiji: Greške koje se ne praštaju

Italijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a ako odlučite da sjednete, platićete je znatno više.

Priprema kafe i uživanje u njoj za Italijane predstavlja način života, ali se, u zavisnosti od dijela zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju i navike.

U 20 regija i više od 8.000 gradova rasutih po cijeloj "čizmi", prisutne su brojne razlike u pripremi i ispijanju jednog od najomiljenijih napitaka na svijetu.

Kafa u Veneciji uglavnom je punog ukusa i aromatična je, s notama orijentalnog mirisa vanile. U Milanu je lagana i nježna, a Pijemontu i Liguriji robusnija.

Ako se ikada budete zatekli u Trstu i poželjeli da popijete espresso u kafiću, čarobna riječ je nero, a capo je macchiato, odnosno espresso s malo pjenušavog mlijeka.

Marocchino, koji se pije u Milanu, karakterističan je po dodatku kakaoa, koji se dodaje espressu s mlijekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji bi trebalo naručiti espressino.

U Napulju se espressso izuzetno cijeni, a najpoželjniji je kratak i jak.

Da biste naručili kafu poput Italijana, treba imati na umu da su kafe s mlijekom, poput cappuccina, caffe latte i macchiato rezervisane za jutarnje sate, a ako ih naručite tokom poslijepodneva, možete čak izazvati podsmijeh. Takođet, takve kafe se ne piju uz obroke ili nakon jela, piše Punkufer.hr.

Italijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a ako odlučite da sjednete, platićete je znatno više.

Kraći od epressa je ristretto, a lungo ili americano je duži. Ipak, americano nije toliko blag poput američke kafe, a ima i znatno manje vode u odnosu na količinu kafe.

Da biste brže došli sebi nakon neprospavane noći, pomoći će dopio, odnosno dupli espresso.

Latte macchiato je mlijeko u koje se dodaje espresso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za caffe latte, s tim što im se izgled razlikuje. Latte macchiato bi trebalo služiti u visokoj čaši i pripremiti ga tako da se jasno vide različiti slojevi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza