Brojna kulinarska takmičenja i razmjena iskustava obilježila sajam "Gast Fest"

17.03.2018. 17:25 / Izvor: Akta.ba
Brojna kulinarska takmičenja i razmjena iskustava obilježila sajam 'Gast Fest'
OTVORI GALERIJU

Tokom tri sajamska dana, od 15.03. do 17.03. 2018 u Domu mladih, prisutni su imali priliku prisustvovati zanimljivim sesijama.

Ugostiteljstvo je umjetnost koja zahtijeva kreativnost, a kada sve to radite sa ljubavlju koja je potkovana dobrom organizacijom, onda je i uspjeh zagarantovan.

Ocjena je ovo organizatora regionalnog sajma gastronomije i ugostiteljstva "Gast Fest" održanog u Domu mladih u Sarajevu.

Tokom tri sajamska dana, od 15.03. do 17.03. 2018, prisutni su imali priliku prisustvovati zanimljivim sesijama iz oblasti ugostiteljstva i gastronomije. Održan je velik broj workshopova, cooking showova, modne revije i razne degustacije. Organizatori su se pobrinuli da bude predstavljeno bogatstvo najboljih okusa, izvornih, lokalnih i tradicionalnih specijaliteta, delicije balkanske regije, kao i predstavljanje noviteta svjetskih egzotičnih kuhinja i gastro standarda.

U sklopu organizovanih cooking showova Perutnina Ptuj BiH organizirala je i takmičenje profesionalnih kuhara u pripremi raznih specijaliteta od piletine.

Almir Hodžić, direktor marketinga Perutnine Ptuj BH, kazao je za Akta.ba da su drugog dana sajma organizovali takmičenje kuhara u jelima od piletine.

"Na takmičenju su učestovali iz kuhari iz Banja Luke, Zenica, Tuzle i Sarajeva. Svi su se takmičili u dvije discipline – prvi dan su se takmičili u spremanju jela od pilećih bataka i filea, nakon čega je napravljeno finalno takmičenje za šest najboljih koji su se takmičili u spremanju jela od cijelog pileta", kazao je Hodžić.

Pobjedu je odnio Boris Krečak iz banjalučkog restoran Lek coq, drugo mjesto je osvojio Amer Prozorac iz restorana Panorama Sarajevo, a treće mjesto je pripalo Denisu Ivaniševiću, predstavniku restorana Del Rio.

Pobjednik je osvojio nagradu sponzora, kamion pun robe u vrijednosti od oko 500 KM, koju je proslijedio u humanitarne svrhe, tačnije Narodnoj kuhinji u Banjoj Luci.

Takmičenju su se pridružili i učenici ugostiteljske škole koji su pokazali posebnu stručnost i spremili jela koja su oduševila sve prisutne.

Kao žiri u ocjenjivanju kulinarskih takmičenja bilo je angažirano Udruženje kuhara u BiH koji su osim ovih kuhara, ocjenjivali i vrhunske kuhare iz zemalja regije, kao što je njemački kuhar Robert Koch, ali i prošlogodišnje pobjednike jednog od najpopularnijih kulinarskih showa u regiji "Tri, dva, jedan Kuhaj", Domagoja Žulja i Moranu Mijač.

Trećeg, završnog dana, održano je takmičenje predstavnika ambasada Italije i Njemačke koji su pripremali jela njihove nacionalne kuhinje. Predstavnici ambasada su predložili jela, a u pripremi su im pomagali bh. kuhari.

U revijalnom dijelu takmičenja održana je i modna revija ugostiteljskih uniformi koju su predstavili manekeni modne agencije Džejle Glavović.

Inače, sajam je bio prilika za otvaranje novih poslovnih mogućnosti, stjecanje novih vještina, razmjenu iskustava te uspostavljanje domaće i međunarodne saradnje.

Trodnevni sajam će biti završen koncertom Mostar Sevdah Reuniona, a organizatori već najavljuju novo okupljanje sljedeće godine.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza