Sarajevo Coffee Fest: Titulu najboljeg barmena osvojio je Vladimir Žutić
Najveća kava, čaj, čokolada i prateća oprema u regionu, Sarajevo Coffee Fest.
Najveća kava, čaj, čokolada i prateća oprema u regionu, Sarajevo Coffee Fest, otvorila je svoja vrata po peti put u predvorju My Facea na Vilsonovom šetalištu.
Tokom dva dana festivala kafe, kušajući mnoge ukuse kafe, održane su i radionice u kojima su ugostitelji, kao i posjetioci, mogli da se upoznaju sa najnovijim trendovima u dekorativnom servisu kafe, pripreme savršenu espresso kafu i prateću opremu.
Na Sarajevskom festivalu kafe održan je i barmenski natječaj. Titulu najboljeg barmena u BiH osvojio je Vladimir Žutić koji je osvojio treću nagradu na trećem natjecanju Franck bistroa za veliko regionalno finale, koje će se održati u listopadu u Zagrebu.
Barmeni iz Bosne i Hercegovine natjecali su se u izradi najbolje kave u dvije faze. Stručni žiri je u roku od pet minuta testirao sposobnost barmana da pripremi četiri identična pića na bazi espressa, nakon čega su najbolji u odlučujućem krugu, u roku od tri minuta, morali pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku.
I ovogodišnje takmičenje bilo je edukativnog karaktera, a cilj je bio da se promoviše poziv barmena, posebno mladih talenata koji u okviru Akademije Bariste mogu da usavrše veštine savršenog izraza.
"Sudeći po dosadašnjim kvalifikacijama u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kalibar ovogodišnjih finalista je impresivan, a za tri godine dok održavamo ovo natjecanje, vidimo značajne dobitke u barmenima, što se u konačnici ogleda u podizanju kvaliteta pića koje se svakodnevno poslužuju u ugostiteljskim objektima. s kim radimo, što je u konačnici naš cilj", rekao je Marijo Karlica, projektni menadžer natječaja Franck bistric.
Stručni žiri žirija rukovodio se pravilima Udruženja specijalnosti kave (SCA), krovnom međunarodnom profesionalnom organizacijom koja okuplja sve učesnike u industriji kafe.
Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, kvalifikacije se prate u Hrvatskoj, a na finalu regionalne konkurencije deset najboljih barmana iz regije moći će pokazati svoje znanje, vještine i kreativnost u pripremi espressa i drugih napitaka od kave.
*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.
Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.