Uređuje se pejzaž nekropole stećaka Radimlja

04.02.2021. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Uređuje se pejzaž nekropole stećaka Radimlja

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini.

Javna ustanova Radimlja, u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, nakon renovacije unutarnjega objekta odlučila se za pejzažno uređenje nekropole Radimlja.

Direktorica JU Radimlja Maja Lopin kazala je kako je cilj stvaranje samoodrživog spomenika kroz provedene aktivnosti koje uključuju aktiviranje vodovodne mreže, sadnju lavande te ograđivanje preostalog dijela nekropole koja se nalazi na lijevoj strani magistralne prometnice Mostar – Stolac.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Nalazi se tri kilometra zapadno od Stoca i među je najvrjednijim spomenicima srednjovjekovnog perioda u BiH.

"Odlučili smo dugoročno raditi na ideji održivosti, a prvi korak u tome nam je investicija u aktiviranje vlastite vodovodne mreže čime smanjujemo troškove vode. Drugi korak je proizvodnja suvenira iz vlastitih nasada lavande, a u budućnosti ćemo nastojati raditi na postavljanju solarnih panela na objektu info centra. Sadnice lavande i teren su pripremljeni za kultiviranje, a prema preporukama agronoma sadnja će se održati početkom ožujka uz glavnu prometnicu u dužini od 250 metara", kazala je Lopin.

Sredstva za pejzažno uređenje nekropole Radimlja osiguralo je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Iz JU Radimlja navode kako je u 2020. godini zbog epidemiološke situacije za 80 posto smanjen broj dolazaka te dodaju kako se nadaju boljim rezultatima u 2021. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza