Kako prestati pušiti uz što manje muke

22.01.2013. 09:11 / Izvor: tportal.hr
Kako prestati pušiti uz što manje muke

Ako ste u ovoj godini svakako odlučili prestati pušiti, pročitajte savjete stručnjaka kako to učiniti uz što manje muke

Pušenje

Jedna od najboljih odluka koje možete donijeti je da se riješite poroka poput opasnih cigareta. Kada prestanete pušiti osjećat ćete se bolje i sigurnije jer znate da i na ovaj čuvate svoje zdravlje. Women's Day magazin okupio je psihologe, liječnike i stručnjake za prestanak pušenja te složio savjete kako što lakše baciti cigaretu jednom zauvijek.

Pristup psihologa

Razmislite o tome koliko zapravo dnevno pušite i to vrijeme zamijenite nekim drugim aktivnostima. Umjesto cigarete nakon ručka zaposlite se pranjem suđa i pospremite kuhinju ili prošećite. Treba li vam nešto drugo pojedite voćku kada poželite zapaliti cigaretu. Ne preporuča se kalorična hrana jer biste mogli upasti u zamku da se udebljate, a to se događa mnogima koji prestanu pušiti i cigaretu zamijene hranom.

Neka istraživanja pokazuju da promjene u ponašanju za vrijeme odvikavanja od cigareta može pomoći da stanete na kraj ovom poroku. Tako primjerice možete probati meditirati deset do 15 minuta dnevno i smanjiti nervozu zbog nedostatka nikotina.

Savjet liječnika

Studije također kažu da imate dva puta veću šansu da prestanete pušiti ako se uključite u neku grupu potpore ili imate ljude oko sebe koji će vas bodriti. Mogu vam pomoći nikotinski flasteri ili gume za žvakanje. Liječnici kažu da od svih ponuđenih alternativa ne treba uzimati elektronske cigarete jer iako nemaju nikotin otežavaju funkciju pluća te mogu iritirati dišne putove jer sadrže štetne kemikalije.

Savjeti grupa za potporu

Podrška je presudna, ali ne mora biti licem u lice. Istraživanja pokazuju da i on-line programi mogu biti jednako učinkoviti kao kada pušač odlazi na savjetovanja u grupe podrške. Stoga savjete i pomoć možete primjerice potražiti u grupama na forumima gdje pušači podržavaju jedni druge u želji da se što prije riješe pušenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza