Pogledajte snimak drugog velikog kita u Jadranskom moru (VIDEO)

09.09.2020. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte snimak drugog velikog kita u Jadranskom moru (VIDEO)

U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz brod.

Istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet 17. avgusta su fotografisali velikog kita ispred Starigrada - Paklenice, a sada se pojavio snimak i drugog kita.

S obzirom da su se dojave o opažanju u području južnog dijela Velebitskog kanala (Ražanac, Vinjerac, Novsko ždrilo) nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren s ciljem snimanja velikog kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK i kako bi napravili dodatne fotografije za identifikaciju.

"Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. rujna na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata u samom ždrilu kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila, kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja. Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom kolovoza već se radi o drugom kitu! „Nakon što sam napravio prvu seriju fotografija išao sam provjeriti njihovu kvalitetu te sam već prvim pogledom primijetio kako su peraje prethodno fotografiranog i ovog kita različite. Naime, kit kojeg su kolege fotografirale u kolovozu imao je veliki i vidljivi urez u samoj peraji dok ovaj kit urez nema. Također, i oblikom se peraje razlikuju", rekao je istraživač Jure Miočić-Stošić.

Kaže da samo pola sata nakon otkrića su dobili telefonsku dojavu građana koji su u Virskom moru opazili još jednog kita.

 

Time je potvrđeno da u sjevrenom Jadranu borave najmanje dva velika kita.

Tokom  jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

"Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresiran za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tijekom jednog približavanja okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh", kaže Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet.

"Na tijelu kita vidjeli smo veći broj parazitskih rakova Penella sp., no procjenjujemo kako infestacija nije bila tolika da bi životinji predstavljala zdravstveni problem", nastavlja Pleslić.

Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja napravio je biopsiju kože velikog kita.

"U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući možebitnu ozljedu ili promašaj. Tijekom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam ispucati biopsijsku strelicu samostrelom i uzeti mali komadić kože za DNA analizu.“ kaže dr. Holcer i nastavlja „Koliko znam ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu. No, prije desetak godina uspio sam uzeti biopsiju i sa grbavog kita koji je boravio u Piranskom zaljevu. Tada nam je ona pomogla utvrditi spol životinje. Ovaj uzorak odmah ćemo poslati kolegama u Nizozemsku koji trenutno rade populacijsko genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika te se nadam kako će nam rezultati stići čim prije", rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza