Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa

16.09.2020. 10:11 / Izvor: HINA
Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa

Rezultati studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje 'tihih zona' u zatvorenim prostorima.

Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

"Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje 'tihih zona' u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama", napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

"Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom", kazao je glavni autor studije William Ristenpart.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza