San je presudan za zdravlje mozga

30.09.2020. 12:38 / Izvor: HINA
San je presudan za zdravlje mozga

San igra ključnu ulogu u održavanju mozga.

Naučnici su ponudili bolji uvid u ključnu ulogu sna za zdravlje mozga utvrdivši da u dobi od 2-4 godine dolazi do nagle tranzicije primarne uloge sna koji umjesto u izgradnji mozga igra ključnu ulogu u njegovu održavanju i popravku oštećenja.

Nučnici su objavili da su proveli statističke analize podataka iz više iz 60 studija o spavanju te su proučavali trajanje sna, trajanje REM faze sna, veličinu mozga i tijela i izradili su matematički model koji pokazuje kako se san mijenja tokom razvoja. Postoje dvije vrste sna od kojih je svaki povezan s određenim moždanim valovima i aktivnostima neurona.

REM faza u kojoj dolazi do brzih pokreta očiju označava duboki san sa snovima. Faza sna u kojoj nema brzih pokreta očiju uvelike je bez snova.

Tokom REM faze sna mozak stvara nove neuronske veze izgradnjom i jačanjem sinapsi - spojnica između živčanih stanica ili neurona što im omogućava da komuniciraju, učvršćuju znanja i konsolidiraju sjećanja. Tokom ne-REM faze sna mozak popravlja manja dnevna neuronska oštećenja koja se događaju na genima i proteinima u stanicama te uklanja nusproizvode koji se nakupljaju.

U dobi od oko 2-4 godine primarna funkcija sna mijenja se od izgradnje i razgradnje veza tijekom REM faze sna prema popravcima oštećenja tijekom obje faze sna.

"Bilo je iznenađujuće što je ta transformacija bila tako nagla poput prekidača", kaže Van Savage, profesor s UCLA i voditelj istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances.

REM faza sna smanjuje se s godinama. Novorođenčad koja spava oko 16 sati dnevno provodi u toj fazi 50 posto vremena no nagli pad događa se u dobi od 2-4 godine i pada na oko 25 posto do desete godine života te na 10 do 15 posto oko 50. godine života.

"San je neophodan za sve životinjske vrste i i gotovo sveprisutan kao i prehrana i disanje", kaže Van Savage. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza