Postoji li test koji može otkriti i gripu i COVID-19?

29.10.2020. 12:25 / Izvor: Akta.ba
Postoji li test koji može otkriti i gripu i COVID-19?

Da, postoji PCR test koji će provjeriti ima li u jednom uzorku virusa Influenza A i B, virusa COVID-19, Ii RSV virusa.

Da, postoji PCR test koji će provjeriti ima li u jednom uzorku virusa Influenza A i B, virusa COVID-19, Ii RSV virusa. Istovremeno testiranje na ove viruse dati će važne informacije o tome kako se gripa i COVID-19 šire, i koje korake treba preduzeti. Test će takođe pomoći laboratorijama javnog zdravstva da uštede vrijeme i materijale za ispitivanje, kao i da brze izdaju precizne nalaze.

Činjenica da ovi testovi mogu otkriti gripu, kao i COVID-19, biti će od velike korisiti kako ulazimo u zimu, tako da pacijenti mogu da slijede pravi savjet kako bi zaštitili sebe i druge. 

COVID-19 je bolest koju izaziva Koronavirus, RNK virus iz familije Coronaviridae. Gripu izazivaju Influenza virusi (najčešće Influenza A i Influenca B), RNK virusi iz familije Orthomyxoviridae. 

Respiratorni sincicijski virusi ili RSV su RNK virusi koji pripadaju obitelji Paramyxoviridae, i najvažniji su virusni izazivači akutnih respiratornih infekcija, bronhitisa, upale pluća kao i hroničnih plućnih infekcija. 

Svi navedeni virusi mogu imati vrlo slične simptome, kao što su povišena temperatura, kašalj ili glavobolja. Dakle, nemoguće je sa sigurnošću reći imate li gripu na temelju samo simptoma. Zbog toga je neophodno što prije dobiti odgovarajuću dijagnozu, jer je u slučaju SARS-CoV-2, od vitalne važnosti poduzeti mjere suzbijanja i spriječiti širenje u populaciji. 

Šta je PCR Panel test za SARS-CoV-2, Inluenzu i RSV? Test je namijenjen istovremenom otkrivanju tri vrste virusa: dvije vrste koje uzrokuju gripu (tip A i tip B), virus koji uzrokuje COVID-19 (SARS CoV-2) i RSV u uzorcima respiratornog sistema, na primjer nosnim ili oralnim brisevima. Istovremeno otkrivanje podrazumijeva da se test radi iz samo jednog uzorka, odnosno od pacijenta se uzima samo jedan uzorak. 

Panel test bi mogao omogućiti brže i šire dostupno testiranje za razlikovanje COVID-19 i gripe, koje barem u početku imaju slične simptome, ali zahtijevaju različite tretmane. Ozbiljna sezona gripe, u kombinaciji s pandemijom COVID-19 koja ne pokazuje znakove popuštanja, mogla bi savladati već opterećene hitne službe i jedinice intenzivne njege.

Identifikacija tačnog uzroka respiratorne bolesti, naravno, pomaže i u određivanju načina na koji se najbolje liječe respiratorni simptomi, odnosno omogućava da pacijent dobije najbolju njegu u skladu sa zdravstvenim stanjem.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza