Tri stvari koje trebate čistiti svaki dan u vrijeme pandemije koronavirusa

02.11.2020. 11:25 / Izvor: N1
Tri stvari koje trebate čistiti svaki dan u vrijeme pandemije koronavirusa

U vrijeme pandemije koronavirusa brojne navike smo promijenili, a neke od njih odnose se i na čišćenje.

U vrijeme pandemije koronavirusa brojne navike smo promijenili, a neke od njih odnose se i na čišćenje. U početku smo dezinficirali i čistili sve temeljito kako bi se smanjio rizik od zaraze, ali s vremenom su se pojedini opustili. No, s obzirom na to da nam i sezona gripe kuca na vrata, rizik od zaraze raste pa je važno poduzeti određene mjere opreza.

To ne znači da sada svaki kut u kući trebate iznova očistiti, ali postoje neke stvari koje nose brojne bakterije i njih bi trebalo redovito i temeljito čistiti.

Mobiteli

Mobilni telefon dom je različitih bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti. Mobitele nosimo sa sobom na razna mjesta i koristimo ga svakodnevno. No, mobitel je leglo raznih klica, uključujući E. coli, staph i Strep. Zapravo, prema istraživanju, naš mobitel sadrži 10 puta više bakterija nego toaletno sjedalo.

Maske

Maske su postale novo normalno tokom pandemije. One sprječavaju ulazak bakterija i virusa u naše tijelo, a istovremeno štite i druge od nas. No, kada napustite kuću maske su izložene prljavštini, peludi i različitim vrstama klica. Ako masku nakon toga ponovno nosite, a da je prethodno niste oprali, ukoliko je riječ o pamučnoj, dakako, prljavština i klice ulaze u dišni sustav, povećavajući šanse da se razbolite. U zimi se pogoršava i zagađenje zraka, što je dodatni razlog zašto masku treba redovito čistiti ili mijenjati.

Kvake na vratima

Kvake se moraju redovito čistiti, posebno na glavnim vratima. Kvake dodirne u danu nekoliko ljudi, a još i više ako živite u zgradi. Kada dođete izvana, najprije dodirnete kvaku kako bi ušli u kuću i tako prenesete na kvaku sve klice koje su bile na vašim ruka. Prema tome, kvake je potrebno čistiti nekoliko puta dnevno.

Ovo su tri najvažnije stvari koje morate čistiti 2-3 puta dnevno kako biste smanjili rizik od zaraze. Te stvari nose većinu klica u usporedbi s drugima i ne treba ih shvaćati olako.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza