Amerikanci pod stresom zbog izbora više jeli, pili i pušili

05.11.2020. 10:40 / Izvor: BHRT
Amerikanci pod stresom zbog izbora više jeli, pili i pušili

S odmicanjem izborne noći naglo je porasla dostava hrane i pića te prodaja alkohola i trave.

Neovisno o političkim sklonostima, Amerikanci su u izbornoj noći bili jedinstveni – pod stresom su konzumirali iznadprosječne količine hrane, pića i marihuane čekajući ishod američkih predsjedničkih izbora.

S odmicanjem izborne noći naglo je porasla dostava hrane i pića te prodaja alkohola i trave.

Dostavna firma za alkohol Drizly izvijestila je da je u odnosu na prethodna četiri utorka potražnja porasla 68 posto. U glavnom gradu Washingtonu skočila je čak 133 posto, u New Yorku 110 posto. Nešto umjereniji bili su potrošači u Los Angelesu – porast potražnje od tek 35 posto.

U „demokratskim“ saveznim američkim državama u kojima posluje Drizly potražnja je skočila 75 posto u odnosu na prethodna četiri utorka, u „republikanskim“ saveznim državama potražnja je porasla prosječno 33 posto.

Najviše su prodavalo vino, pa “žestica” 41 posto i pivo 15 posto, objavila je ta bostonska tvrtka. Tvrtka Eaze, koja prodaje marihuanu, imala je 17 posto porasta potražnje u Kaliforniji u usporedbi s prethodnim utorkom.

Prema trendovima koje je u utorak poslijepodne zabilježio Google najviše se pretraživala fraza pizze, kineska hrana, sushi i meksička hrana “u blizini”.

I pizzerije su zabilježile snažni porast potražnje koji se kretao i do trostrukog broja narudžbi u odnosu na uobičajeni promet utorkom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza