Glog sprječava infarkt, regulira tlak i pomaže kod nesanice

21.11.2020. 11:38 / Izvor: N1
Glog sprječava infarkt, regulira tlak i pomaže kod nesanice

Glog je rod grmova iz porodice ruža te se već stoljećima koristi za liječenje mnogih tegoba. Kinezi su od njega radili piće, a njegovi tragovi pronađeni su čak u 9000 godina starim lončanicama.

Glog je rod grmova iz porodice ruža te se već stoljećima koristi za liječenje mnogih tegoba. Kinezi su od njega radili piće, a njegovi tragovi pronađeni su čak u 9000 godina starim lončanicama.

Glog, koji mnogi smatraju jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu, dijeli se na crveni i bijeli te ga možemo pronaći u šumama, kraj planinskih potoka i rijeka te uz puteve. Njegove su bobice prepune hranjivih sastojaka, boje u rasponu od žute do crne, a okus im je oštar i pomalo sladak te na jezik trpki.

Bobice gloga se od davnina koriste kao biljni lijek za mnoge probleme, a najčešće u obliku tinkture od gloga, čaja, sirupa ili soka. No, prije nego prijeđemo na recepte, pogledajmo zbog čega je glog toliko impresivan.

Prepun je antioksidansa

Glog je bogat izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji se nalaze u biljkama, a u našem organizmu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. To su nestabilne molekule koje oštećuju stanice i ubrzavaju proces starenja.

Te molekule mogu ući u organizam iz loše prehrane, zagađenog zraka i toksina iz okoliša, kao i cigaretnog dima. Osim antioksidansa glog sadrži i mnogo vitamina i minerala – vitamin C, mangan, kalij, kalcij, natrij, tanin, vinsku i limunsku kiselinu, a cijeli taj koktel povoljno djeluje na organizam.

Regulira tlak

Glog snižava visok tlak te povisuje prenizak, što znači da je izvrstan regulator krvnog tlaka te uvijek djeluje tako da ga dovodi na optimalnu raznu.

Štiti srce i krvne žile

Mnoga istraživanja pokazala su da glog može spriječiti infarkt te da učinkovito obnavlja srce i krvne žile nakon njega. Također, glog se koristi i za bolove u prsima, nepravilan rad srca, a snižava i visok kolesterol te tako čuva krvne žile.

Smiruje živčani sustav

Glog, pogotovo tinktura od gloga smanjuje preosjetljivost središnjeg živčanog sustava, zbog čega umiruje i tijelo i um te pomaže kod nesanice i neuroze.

Liječi probavne probleme

Probavne smetnje i bolovi u želucu više vas neće držati budnim i uništavati vam kvalitetu života ako konzumirate glog. Naime, bobice gloga su pune vlakana koja dokazano pomažu u radu cijelog probavnog sustava, smanjujući zatvor i djeluju kao probiotici – hrane zdrave bakterije i uništavaju one loše.

Olakšava menopauzu

Simptomi menopauze, kao što su znojenje, valunge i promjene raspoloženja, mogu biti vrlo neugodni. Ono što vam može pomoći jest upravo tinktura od gloga ili pak čaj od ove biljke koji će vas opustiti i smiriti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza