Za što se koristi suncokretovo ulje osim kuhanja i je li uopće zdravo?

07.12.2020. 12:46 / Izvor: N1
Za što se koristi suncokretovo ulje osim kuhanja i je li uopće zdravo?

Postoje brojne zablude oko toga je li suncokretovo ulje zdravo ili nije bez obzira na to što se koristi u mnogim kućanstvima.

Postoje brojne zablude oko toga je li suncokretovo ulje zdravo ili nije bez obzira na to što se koristi u mnogim kućanstvima.

Neki smatraju da je suncokretovo ulje zdravije od životinjske masti, no činjenice pokazuju da jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke.

Je li suncokretovo ulje zdravo?

Suncokretovo ulje proizvodi se od sjemena suncokreta, neutralnog je mirisa i okusa te se najčešće koristi kao ulje za prženje ili kao dodatak u salatama. Možda je manje poznato da se suncokretovo ulje u kozmetici često koristi.

Važno je znati prepoznati dobro i loše suncokretovo ulje. Ono ulje koje najčešće nalazimo na policama u trgovinama je rafinirano te se razlikuje u sastavu i vrijednostima od hladno prešanog ulja suncokreta. Samo se hladnim prešanjem ulja zadržavaju svi visokovrijedni sastojci sjemenki suncokreta.

Ako je pravilno proizvedeno, suncokretovo ulje je prirodan izvor vitamina E i bogato je esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama.

Nutritivni sastav suncokretovog ulja:

  • Oleinska kiselina
  • Linolna kiselina
  • Palmitinska i stearinska masna kiselina
  • Vitamini A, E, D, B kompleksa
  • Kalij
  • Magnezij
  • Željezo
  • Fosfor
  • Kalcij
  • Cink

Nedostaci suncokretovog ulja

Međutim, bez obzira na dragocjene sastojke koji su potrebni za naš organizam, postoje i nedostacisuncokretovog ulja. Sumnja se kako postoje povezanosti između ove vrste ulja i negativnih zdravstvenih reakcija poput nastanka raka.

Glavni nedostatak može nastati kod pretjeranog konzumiranja zbog visoke razine omega-6 masne kiseline. Premda je ona potrebna za naš organizam i dobra u prehrani, pretjerana konzumacija može dovesti do upala u tijelu i povećati šanse za pretilost kod osoba. Osim toga, kod osoba koje konzumiraju omega-3 masne kiseline može doći do neravnoteže u prehrani.

Prednosti suncokretovog ulja

Uz maslinovo ulje koje se često koristi u Hrvatskoj, suncokretovo ulje i dalje se koristi u većoj količini. Razlog za to je što ima visoku točku dimljenja, točnije, može podnijeti prženje.

Međutim, puno su veće dobrobiti ako se ulje ne prži već koristi sirovo. U tom slučaju organizam iz ulja može dobiti omega masne kiseline koje su inače dostupne i u kukuruznom i sojinom ulju. Zbog toga se koristi i u kozmetičke svrhe.

Omega masne kiseline iz suncokretovog ulja pogodne su za:

  • Održavanje zdrave kože
  • Jačanje kosti
  • Regulaciju metabolizma
  • Bolji rad mozga i bolje pamćenje
  • Liječenje malignih bolesti
  • Snižavanje kolesterola u krvi
  • Sprječavanje nastanka krvnih ugrušaka
  • Primjena suncokretovog ulja

Osim u prehrani, suncokretovo ulje ima još nekoliko primjena, a ovo su neke od njih.

Za zdrave desni

Vitamin E i selen u ulju su jako dobri antioksidansi te su jako dobri za gašenje upala. Zbog toga se preporučuje mućkanje suncokretovog ulja za zdrave desni kako bi se smanjila upala i bol. Za ovo se preporučuje hladno prešano i nerafinirano ulje. Jednostavno jednu žličicu ulja stavite u usta i mućkajte 20 minuta. Nemojte ga progutati već ga ispljunite. Nakon mućkanja ulje bi trebalo biti bjelkasto i rijetko. Osim za desni, ovakva primjena suncokretovog ulja pomoći će kod glavobolje, smanjivanja menstrualne boli kod žena, astme i nesanice.

Za masažu

Nerafinirano suncokretovo ulje dobro je za direktnu primjenu na kožu. Osim što će je hidratizirati i tako riješiti suhoće i napetosti, dobro je i kod liječenja akni. Blagotvorno je pa se može koristiti kod kožnih alergija i dermatitisa. Suncokretovo ulje za masažu nije loš odabir jer se brzo upija i dobro prianja uz druga esencijalna ulja. Smatra se da se može primijeniti i kod bolova i grčeva u mišićima, reume i artritisa. S obzirom na to da se radi o prirodnom sastojku, može se koristiti do tri puta u jednom danu.

Kao piling

Hladno prešano suncokretovo ulje može se koristiti za izradu pilinga, losiona, krema i kupki. Posebno će pogodovati suhoj i oštećenoj koži. Vjeruje se da suncokretovo ulje može pomoći kod vraćanja vlažnosti zrele i osjetljive kože.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza