Kakao pospješuje rad mozga

08.12.2020. 11:17 / Izvor: N1
Kakao pospješuje rad mozga

Prema novim istraživanjima, ispijenje kakaa može vam pomoći da brže naučite nove koncepte ili riješite probleme, odnosno, lakše ispunite kognitivne zadatke.

Prema novim istraživanjima, ispijenje kakaa može vam pomoći da brže naučite nove koncepte ili riješite probleme, odnosno, lakše ispunite kognitivne zadatke.

Novo istraživanje  koje su sproveli istraživači sa Univerziteta u Birmingemu istraživalo je efekat flavanola pronađenih u kakau na rad mozga kod mladih, zdravih odraslih osoba.

Šta je sve zahtijevalo istraživanje?

Studija je posmatrala 18 zdravih muškaraca starosti od 18 do 40 godina. Svaka od osoba podvrgnuta je standardnom postupku izazivanja cirkulacije krvi u mozgu, koji je uključivao udisanje pet odsto ugljen-dioksida (CO2), što je otprilike 100 puta više od normalne koncentracije CO2 u vazduhu.

Proces je prouzrokovao hiperkapniju ili prisutnost previše ugljen-dioksida u krvotoku. Svaki ispitanik je u dva navrata izvršio test na CO2 pre i nakon ispijanja kakaa. U jednoj od tih prilika kakao je obogaćen flavanolima.

U oba navrata od učesnika se tražilo da ispune nekoliko kognitivnih testova. Doktorica Katarina Rendeiro, koja je vodila studiju, sa Univerziteta u Birmingemu rekla je za Eat This, Not That, da je piće obogaćeno flavanolima napravljeno od prirodnog kakao praha.

Učesnici su konzumirali otprilike osam grama praha unutar 300 ml vode.

Šta su istraživači otkrili?

Nakon pregleda kognitivnih testova, istraživači su otkrili da su oni koji su pili kakao obogaćen flavanolom imali najviš nivo oksigenacije krvi kao odgovor na hiperkapniju - i do tri puta više od učesnika koji su pili prerađeni alkalizovani kakao napitak.

Kao rezultat toga, ovi učesnici su također u projseku 11 odsto brže izvršavali svoje zahtjevnije kognitivne zadatke.

"Efikasna oksigenacija mozga ključna je za spoznaju", rekla je Rendeiro i dodala:

"Činjenica da flavanoli mogu biti efikasni u poboljšanju cerebralne oksigenacije i kognitivnih funkcija čak i u zdravom mozgu izvanredan je nalaz, a to znači da svi potencijalno možemo imati koristi od ishrane bogate flavanolima.

Flavanoli se nalaze u raznim namirnicama, uključujući jabuke, grožđe i zeleni čaj. Međutim, primjećujem da konzumiranjem čokolade, čak i crne čokolade, vjerovatno neće obezbjediti istu dozu flavanola kao kakao u prahu", rekla je Rendeoro.

"Nažalost, teško je znati koliki je sadržaj flavanola u čokoladnim proizvodima jer oni nisu navedeni na etiketama", rekla je doktorka i objasnila da proces prerade kakaa u čokoladu može u velikoj mjeri da ošteti flavanole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza