Kako hladnoća utiče na tijelo?

09.12.2020. 11:09 / Izvor: N1
Kako hladnoća utiče na tijelo?

Niske temperature čine nas podložnim virusima i infekcijama, ali hladno vrijeme donosi i niz promjena koje zahvataju kožu, zube, vid i metabolizam.

Niske temperature čine nas podložnim virusima i infekcijama, ali hladno vrijeme donosi i niz promjena koje zahvataju kožu, zube, vid i metabolizam.

Hladno vrijeme obično nas drži u zatvorenom i čini nas ranjivijima na viruse i infekcije, ali hladno vrijeme utiče na naše tijelo na više iznenađujućih načina. I nisu baš svi štetni za zdravlje, piše Bright Side.

Jezik radi više nego obično

Niže temperature i vetar usne čine suvimi u i tada često ližete usne kako biste ih navlažili. Iako vam to može pružiti privremeno olakšanje, ova navika zapravo je štetna, jer može dovesti do ispucalih usana.

Pljuvačka se vrlo brzo suši, pa usne ostaju još suvlje nego što su bile. Kako pljuvačka sadrži dosta enzima koji su preoštri za nježne usne, to će dodatno pogoršati stanje.

Zubi mogu češće da bole

Ako imate osjetljive zube, zimi biste mogli da osjetite oštru, prodornu bol kad je napolju hladno.

Hladan vazduh može doći do živaca duboko u zubu i izazvati neprijatnu bol, naročito ako vam je gleđ oštećena.

Stomatolozi preporučuju disanje na nos kad ste na otvorenom i pokrivanje usta ako duva jak vjetar, da biste zaštitili osjetljive zube od hladnoće. Nišenje maski sada može da pomogne i kada su zubi u pitanju.

Hladnoća može da podigne nivo šećera u krvi

Hladnoća podstiče tijelo da oslobađa hormone stresa koji povećavaju nivo šećera u krvi. Budući da tjelesna aktivnost smanjuje šećer u krvi, lekari preporučuju vežbanje kod kuće tokom zime kako biste održali nivo šećera pod kontrolom.

Mogli biste da dobijete više bora

Za pojavu bora ne možemo u potpunosti kriviti zimu, ali koža je osjetljivija na oštećenja tokom zimeske sezone. Budući da tokom hladnih mjeseci dolazi do pada vlage u vazduhu, koža počinje da se suši. Ona ne može da zadrži dovoljno vode, a kao rezultat toga postaje suva i sklona većem broju bora.  

Vid može da se pogorša

Često zaboravimo da nosimo naočare za sunce koje blokiraju UV zrake tokom zime, ali sunce koje se odbija od snijega može ozbiljno da oštetiti naše oči.

Tanak sloj suznog filma koji pokriva naše oči vrlo je osjetljiv na suv vazduh i vetar. Ljekari preporučuju vještačke suze zimi kada ste napolju.  

Brže ćete dehidrirati

Tokom zimskih mjeseci rijetko osjećamo žeđ i često zaboravimo da pijemo dovoljno vode. Kako se manje  znojimo nego ljeti, obično pijemo i manje vode. To što ne osjećamo žeđ ne znači da tijelu ne treba voda, zato bi trebalo da je pijemo u malim gutljajima, ali češće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza