Četkarski esnaf može se vidjeti još samo u radionici Remzije Balagića (VIDEO)

20.02.2021. 10:41 / Izvor: Fena
Četkarski esnaf može se vidjeti još samo u radionici Remzije Balagića (VIDEO)

Proces izrade četke na tradicionalan način može se vidjeti samo još u radionici Remzije Balagića na Baščaršiji u Sarajevu.

Proces izrade četke na tradicionalan način može se vidjeti samo još u radionici Remzije Balagića na Baščaršiji u Sarajevu.

On je posljednji četkar u Bosni i Hercegovini, a jedan od četiri ili pet u regionu.

"Ja sam posljednji, a kako sada stvari stoje vjerovatno ću biti i zadnji", kazao je Balagić Feni navodeći da su se njegova djeca odlučila za druge poslove, iako bi voljeli da zanat ostane u porodičnoj tradiciji.

Balagić je voljan naučiti svakoga ko je zainteresiran za ovaj posao, a to je predlagao, pored ostalih, umjetničkim školama i zanatskim udruženjima.

"Sretan bi bio kad bi u BiH bilo deset četkara, ovo je zanimljiv posao, ali niko se još ne prijavljuje da nauči", rekao je Balagić.   

Kaže da su karakteristike ovog zanata kvaliteta i dugotrajnost, naglašavajući da četke iz njegove radionice mogu trajati po pola vijeka. U njegovoj radionici napravljene su četke koje je koristio poznati sarajevski čistač obuće Husein Hasani, zvani Čika Mišo.

Te četke je, nakon 30 godina korištenja, naslijedio njegov sin.

"Profesionalna četka za glancanje cipela može trajati 50 godina. Četka glancerica se pravi od konjskog repa ili grive, ili miksa, zavisno je li cipela lakirana ili je obična koža", ističe Balagić pojašnjavajući proces izrade četke.

Kaže da su nekada bili uvezani stolari i četkari, tako su stolari pravili tijelo četke, a četkari na toj osnovi nastavljali svoj zanat.

Sada cjelokupan proces izrade četke Balagić radi sam.  

"Četke pravim onako kako su pravljene prije stotinu godina i više. Od konjske dlake, svinjske, goveđe, dlake od jazavca, kune, kamile", istakao je Balagić navodeći da mu za izradu jedne četke, od početka do kraja, treba jedan dan. 

Remzija Balagić radionicu je naslijedio od oca Age, 1995. godine, od koga je i naučio zanat, a njegov otac učenik je četkara Jahila Fincija.

Prva adresa radionice Balagića bila je u Bezistanu, nakon čega su preselili u Titovu ulicu, a sada su u Čizmedžiluku na broju 22.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza