Isključite svjetla za "Sat za planet Zemlju"

26.03.2021. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Isključite svjetla za 'Sat za planet Zemlju'

Sat za planet Zemlju simboličan je poziv na akciju protiv klimatskih promjena.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozvala je građane da u subotu, 27. ožujka u 20,30 sati isključe svjetla za "Sat za planet Zemlju" kao simboličan poziv na akciju protiv klimatskih promjena.  

U WWF-u kažu kako će u subotu na sat vremena građani, tvrtke i institucije diljem svijeta isključiti svjetla kako bi obilježili "Sat za planet Zemlju". Ističu kako će se ključnim svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje će u subotu u 20,30 sati utonuti u mrak, pridružiti i brojni hrvatski simboli poput Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače, katedrale u Zagrebu...

"Svi mi koji se uključujemo u akciju, ovom gestom utvrđujemo svoju posvećenost zaštiti okoliša i pozivamo na hitnu i posvećenu akciju protiv klimatskih promjena", poručuje izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz, piše Hina.

Ističe kako taj jednostavan čin gašenja svjetala za "Sat za planet Zemlju" sam po sebi možda nema opipljiv učinak, ali ako taj sat iskoristimo da razmislimo o problemu, da planiramo kako pronaći rješenja i primijeniti ih, to može imati izuzetan značaj.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja akciju "Sat za planet Zemlju" organizira već 14 godina, u našoj regiji priređuje virtualni događaj „Pokreni se za planet“ tijekom kojeg će biti predstavljena i istoimena pjesma skladana baš za tu prigodu. Događaju se u subotu, 27. ožujka u 20,30 sati uz prethodnu registraciju mogu pridružiti svi građani koji se i na taj način žele uključiti u ovu akciju. "

Sat za planet Zemlju" simboličan je poziv na akciju protiv klimatskih promjena.

Prvi put je organiziran 2007., kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena. To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 milijuna građana.

Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima, ističu u WWF-u. -

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza