Zašto se hurme smatraju najzdravijim voćem na svijetu

16.04.2021. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Zašto se hurme smatraju najzdravijim voćem na svijetu

Uprkos kalorijama, hurme pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale.

Za vrijeme mjeseca Ramazana ljudi mnogo više konzumiraju hurme u odnosu na ostatak godine, a upravo ovo voće, koje mnogi proglašavaju najzdravijim na svijetu, uzima se kako bi se prekinuo post.

Odabir nije slučajan s obzirom na brojne benefite koje donosi organizmu.

Hurme su plod palme koja se uzgaja u mnogim tropskim regijama svijeta. Ovisno o sorti, svježe hurme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svijetlo žute.

Ovu zdravu namirnicu proglasili su najzdravijom među voćem, a zbog utjecaja na zdravlje preporučuju je i stručnjaci. Hurme su prvenstveno veoma hranjive, pogotovo jer su sušene, zbog čega je sadržaj kalorija veći nego kod većine svježeg voća, a većina tih kalorija dolazi iz ugljikohidrata.

Uprkos kalorijama, hurme pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje kako bismo unaprijedili našu probavu, a i savršen je izbor za vrijeme posta. Nadalje, vlakna mogu biti korisna i za kontrolu šećera u krvi.

Hurme su bogate i antioksidansima koji služe u borbi protiv bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, poput smokava i suhih šljiva, hurme sadrže najveću količinu atioksidansa.

Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija. Healthline navodi kako su laboratorijska istaživanja otkrila da su hurme korisne za snižavanje inflamatornih markera koji uzrokuju Alzheimerovu bolest.

Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomiješanom sa hurmama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, u odnosu na one koji ih nisu jeli.

Potencijalna svojstva hurmi koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidansa za koje je poznato da smanjuju upale.

Još jedna zanimljiva činjenica vezana za hurme jeste njihov utjecaj kod trudnica tj. mogućnost olakšavanja i ubrzavanja prirodnog porođaja. Kako je navedeno u jednom istraživanju, 69 žena koje su konzumirale šest hurmi dnevno u okviru 4 sedmice prije termina poroda, imalo je 20% veću vjerojatnoću da se porodi prirodnim putem i na porođaju su provele znatno manje vremena od onih koje ih nisu jele.

Hurme su izvrstan prirodni zaslađivač i odlična zdrava alternativa šećeru. Predstavljaju izvor fruktoze, vrste prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Važno je napomenuti da, iako hurme imaju puno vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umjereno konzumirati.

Također, važno je spomenuti i utjecaj ovog voća na zdravlje kostiju, zbog sadržaja bogatog mineralima, uključujući fosfor, kalij, kalcij i magnezij, a koji sprečavaju bolesti poput osteoporoze.

Brojna istraživanja navode utjecaj ovog voća i na smanjenje nivoa holesterola u krvi, unapređenje izgleda i zategnutosti kože zahvaljujući vitaminima C i D, a pomažu i pri mršanju.

Hurme se često kombiniraju s drugom hranom, poput badema i maslaca od orašastih plodova. Ovo voće je i vrlo ljepljivo, što ga čini korisnim kao vezivo u pečenim slatkim jelima, poput kolačića i keksa, a mogu se kombinovati i s orasima i sjemenkama.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza