Namirnice koje podižu nivo energije i daju snagu

13.05.2021. 09:35 / Izvor: N1
Namirnice koje podižu nivo energije i daju snagu

Nedostatak energije može da utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tako nas učini manje produktivnim. Međutim, konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke može znatno da unaprijedi nivo energije.

Nedostatak energije može da utiče na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tako nas učini manje produktivnim. Međutim, konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke može znatno da unaprijedi nivo energije i pomogne nam da održimo fokus tokom dana.

Mnogi ljudi osjete pad energije u toku dana što je sasvim normalna pojava. Međutim, važno je znati da vrsta i količina hrane koju jedete imaju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije.

Iako sva hrana daje energiju, pojedine namirnice ipak sadrže više hranjivih sastojaka koji bi u velikoj mjeri mogli da vam pomognu da povećate nivo energije i održite budnost i fokus u toku dana.

Banane

Banane su možda jedna od najboljih energetskih namirnica. Izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata, kalija i vitamina B6, koji mogu da pomognu u povećanju nivoa energije.

Istraživanje iz 2012. godine potvrdilo je da su bolji izvor energije od skupih sportskih pića. Dvije banane pružaju dovoljno kalorija za dvosatni trening ili šetnju.

Riba

Masne ribe poput lososa i tune dobar su izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Na primer porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12, a dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora.

Vitamin B12 deluje sa folatom kako bi stvorio crvene krvne ćelije i pomogao željezu da bolje djeluje u vašem tijelu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i željeza može da smanji umor i poveća energiju navodi Healthline.

Jabuke

Za jabuke se često govori da su među najzdravijim voćem na svijetu, a dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana.

Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu da osiguraju sporo i trajno oslobađanje energije.

Također, imaju visok sadržaj antioksidansa, a istraživanje je pokazalo da antioksidansi mogu da uspore probavu ugljikohidrata, što rezultira oslobađanjem energije u dužem vremenskom periodu.

Jaja

Jaja nisu samo izuzetno ukusna, već i hrana puna energije koja vas može osnažiti tokom dana.

Bogata su proteinima koji mogu da vam pruže stabilan i održiv izvor energije. Leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimuliše proizvodnju energije na nekoliko načina.

Leucin može da pomogne ćelijama da unose više šećera u krv, stimulišu proizvodnju energije u ćelijama i povećavaju razgradnju masti da bi proizvele energiju.

Takođe, jaja su bogata vitaminima B grupe. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje hrane.

Kafa

Kafa je najčešće prva namirnica na koju pomislite kada želite da poboljšate nivo energije. Bogata je kofeinom, koji može brzo da pređe iz krvotoka u mozak i pojača aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni nervni sistem.

Kao rezultat toga, povećava se proizvodnja epinefrina – hormona koji stimuliše tijelo i mozak. Iako kafa ima samo dve kalorije po šoljici, njeni stimulativni efekti mogu da učine da se osjećate budno i usredsređeno.

Međutim, kada je u pitanju kafa bitno je da ne pretjeramo sa konzumiranjem, ne preporučuje se uzimanje više od četiri šoljice dnevno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza