The Guardian: Muškarci zagađuju okoliš više nego žene

21.07.2021. 09:56 / Izvor: Akta.ba
The Guardian: Muškarci zagađuju okoliš više nego žene

Podaci o potrošnji od 2012. godine.

Švedsko istraživanje je pokazalo da muškarci više zagađuju okoliš nego žene, piše list Guardian.

Naime, prema prikupljenim podacima o potrošnji od 2012. godine, muškarci kupuju robu koje 16 posto više doprinose globalnom zagrijavanju, a pri tome skoro jednako troše kao i žene. Muškarci  mnogo više troše i na automobile.

Analizom potrošačkih navika muškaraca i žena u Švedskoj je utvrđeno da industrija hrane i turizma uzrokuju više od polovine od ukupnog zagađenja.

To se odnosi na potrošnju oba spola. Naučnici tvrde da se konzumacijom vegeterijanske hrane umjesto mesa i mliječne hrane, kao i putovanjem vozom umjesto avionom i automobilom tokom praznika smanjuje emisija štetnih gasova za 40 posto.

"Smatramo da je važno uzeti u obzir razlike između muškaraca i žena prilikom kreiranja politika. Način na koji oni troše novac je veoma stereotipan - žene više troše na uređivanje doma, zdravlje i odjeću, dok muškarci više troše na automobile s motorima na unutrašnje sagorjevanje, ishranu, alkohol i duhanske proizvode", kazala  je Annika Carlsson Kanyama iz kompanije Ecoloop. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u Magazinu za industrijsku ekologiju (Journal for Industrial Ecology).

Naglašeno je da studijom nije obuhvaćena potrošnja goriva za radna vozila kao što su taksiji.

Prethodno istraživanje je pokazalo da muški član porodice, koja ima jedan automobil, mnogo češće koristi vozilo za odlazak na posao, za razliku od ženskog člana koji češće koristi javni prijevoz.

Utvrđeno je i to da se potrošnjom tokom odmora, turističkih posjeta uzrokuje trećina štetnih gasova. To se također odnosi na oba spola.

Carlsson Kanyama je naglasila da je to znatno više nego što je očekivala. Prilikom istraživanja uzimani su podaci od svakog pojedinca koji je obuhvaćen njime.

Detalje istraživanja pogledajte ovdje .

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza