Tuzlak u devetoj deceniji najstariji padobranac u Evropi

09.08.2021. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine
Tuzlak u devetoj deceniji najstariji padobranac u Evropi

U dosadašnjoj karijeri izveo više od 1.400 skokova.

Ibrahim Kalesić (86) iz Tuzle je najstariji aktivni padobranac, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Evropi, a svoje vještine i umijeće pokazao je na Padobranskom kupu "Para Challenge", koji je održan proteklog vikenda u Bihaću te je okupio brojne padobrance iz više zemalja.

Iako je u dosadašnjoj karijeri izveo više od 1.400 skokova, prvi put je u proteklu subotu poletio sa sportskog aerodroma Golubić i potom izveo skok iznad grada na Uni.

"Padobranstvo je moja najveća životna ljubav, a bavim se njime i dalje aktivno isključivo zbog toga što me dobro služi zdravlje. Svake godine idem na zdravstvene preglede, nalazi su mi odlični i ljekari se dive u kakvom sam stanju i formi", kaže Kalesić za Nezavisne.

Prisjeća se da je prvi skok padobranom izveo još daleke 1951. godine na sportskom aerodromu Jegin lug, nadomak rodne Tuzle, a ljubav prema visinama i ovom adrenalinskom sportu tada ga je potpuno osvojila. Bio je učesnik brojnih takmičenja, postao instruktor padobranstva te u svoje najbolje dane oborio dva rekorda u padobranskim skokovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Prisjeća se kako je u Podgorici, tadašnjem Titogradu, skočio sa visine od 5.500 metara, pri čemu je puna dva minuta proveo u zraku bez otvaranja padobrana, dok je nešto kasnije, na takmičenju u Tivtu, sa još petericom kolega skočio na cilj koji je iznosio svega pola metra. U nekim situacijama i život mu je visio o koncu.

Prisjeća se proslave Dana borca u Banovićima, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je padobranom trebalo skočiti na stadion gdje se održavala proslava.

"Baš kada je trebalo da izvedemo skok, izbilo je takvo nevrijeme da se pilot jedva vratio na aerodrom u Tuzlu. Ja sam prije toga iskočio i vjetar me je podigao kao perce, pa sam, umjesto u Banovićima, završio na Konjuh planini, udaljenoj desecima kilometara. Zahvaljujući iskustvu, uspio sam se nekako prizemljiti i proći bez povreda, a vojska i policija pronašli su me na planini", sjeća se Kalesić.

Veoma žali što prije nekoliko godina nije izveo zamišljeni i dugo planirani skok na stadion Tušanj povodom obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Slobode. Kaže kako je takav skok izveo kada je slavljena 60. godišnjica kluba, ali da su mu iz Uprave u posljednji čas, iz neobjašnjenih razloga, otkazali skok.

Nedavno je osnovao udruženje te namjerava da obučava mlade u ovom sportu. Iako je pregazio polovinu devete decenije, hobi Ibrahima Kalesića je i paraglajding, kojim se, kako ističe, tek nedavno počeo baviti.

Izvanrednu formu održava redovnim hodanjem i biciklizmom, a osim toga, vozi i automobil, pa bi ga se možda moglo svrstati i u najstarije aktivne vozače u Bosni i Hercegovini.

 

Foto: Nezavisne novine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza