Kardiovaskularna oboljenja vodeći uzroci umiranja na području TK u 2020. godini

19.10.2021. 11:21 / Izvor: Akta.ba
Kardiovaskularna oboljenja

Prema Analizi vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja.

Vlada je danas prihvatila Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatori zdravlja u 2020. godini.

Prema Analizi vodeći uzroci umiranja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini su iz grupe kardiovaskularnih oboljenja. U ukupno registrovanom obolijevanju odraslih stanovnika, deset vodećih oboljenja učestvovalo je sa 55,33%. Vodeći uzroci obolijevanja su: hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, inzulno-neovisni dijabetes, druge dorzopatije te drugi endokrini i metabolički poremećaji. U bolničkim kapacitetima Tuzlanskog kantona u 2020. godini pacijenti su najčešće liječeni zbog cirkulatornih oboljenja, malignih neoplazmi te oboljenja digestivnog.

U toku 2020. godine na području Tuzlanskog kantona registrirano je ukupno 12.181 oboljelih osoba od zaraznih i parazitarnih oboljenja i stopa obolijevanja je iznosila 27,8 /1000 stanovnika. Deset vodećih oboljenja čine 99,8% morbiditeta od zaraznih oboljenja.

Vodeće bolesti su Covid-19 infekcija sa 11.108 oboljelih osoba, enterokolitis sa 407, varicellae sa 356 oboljelih osoba, potom scabies sa105 slučajeva te herpes zoster sa 72 oboljele osobe.

Pojavom respiratorne infekcije uzrokovane Covid-19 proglašena je pandemija ove bolesti i nije bilo prijava epidemija drugih zaraznih i parazitarnih oboljenja.

Evidentno pogoršanje epidemiološke situacije

Vlada je danas prihvatila informaciju o epidemiološkoj situaciji na području Tuzlanskog kantona  u periodu od 01. augusta do 17. oktobra 2021.godine, prema kojoj je između dva izvještajna perioda došlo do evidntnog pogoršanja epidemiološke situacije. Uprkos donešenim naredbama i preporukama, usljed njihovog nepoštivanja ne dolazi do stabilizacije, a sezona gripe umnogome usložnjava epidemiološku situaciju.

"Broj osoba oboljelih od COVID-a koju su trebali bolničko liječenje od druge polovine augusta mjeseca bilježi porast, sa izuzetnim skokom u trećoj i četvrtoj sedmici septembra, nakon čega se ne bilježi znatniji porast ovog parametra praćenja. Kod 143 osobe je evidentiran smrtni ishod. Broj smrtnih ishoda usljovljenih COVID-om iskazuje ksponencijalni rast od treće sedmice septembra. Na osnovu dostavljenih podataka od strane JZU UKC-a 90% umrlih nisu bili vakcinisani, a prisustvo više hroničnih bolesti je jedan od faktora koji direktno utiče na smrtni ishod", stoji u analizi. 

Kada je u pitanju imunizacija građana tuzlanskog kantona do sada je aplicirano 177.640 doza vakcina, od čega su 96.233 osobe vakcinisane sa prvom dozom vakcine, dok je 81.407 osoba vakcinisano sa obje doze vakcine protiv COVID-19. Iako stanovnici Tuzlanskog kantona na raspolaganju imaju dovoljan broj vakcina protiv COVID-19, zainteresiranost za vakcinaciju je nedovoljna. Praćenje potrošnje vakcina na sedmičnom nivou definisano od strane FZJZ, ukazuje da se zadnje tri sedmice izvještajnog perioda broj vakcinisanih prvom dozom smanjuje za oko 1000 na sedmičnom nivou.

Danas donesenim Zaključkom Vlada je zadužila se Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da osigura ukupno 2 miliona KM za unapređenje zdravstvene zaštite primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa.

"Od tog iznosa po milion KM osigurat će se za  finansiranje programa vakcinacije za primarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno za smanjenje negativnih efekata epidemije/pandemije i zaštite stanovništva od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, putem pokrića troškova bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID-19 kao i specifične troškove ambulantne obrade pacijenata upućenih na bolničko liječenje nastale usljed uslova pandemije/epidemije za sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite", kažu iz odjela za informisanje. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza