Spavanje

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Tehnika odmora koju su koristili Edison i Dali

Tomas Edison i Salvador Dali pribjegli su tehnici odmora, za koju su vjerovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira.

22.12.2021. 13:11 / Izvor: Akta.ba

Spavanje može igrati ulogu u našoj produktivnosti i kreativnosti, ali im takođe može i naštetiti. Spavamo li previše ili premalo, može se vidjeti i po rezultatima na poslu. Tomas Edison i Salvador Dali pribjegli su tehnici odmora, za koju su vjerovali da podstiče kreativnost i sposobnost razmišljanja izvan okvira.

Suština tehnike je stanje laganog sna. Ovo je faza između buđenja i spavanja, kada možemo sanjati, ali u isto vreme, na primjer, čuti zvukove koji dopiru do nas. Važno je, međutim, da ne uđemo u stanje dubokog sna. Kako ćemo to učiniti? Edison i Dalí, koje smo spomenuli u uvodnom djelu, otišli bi u krevet držeći kašiku u ruci na rubu kreveta. Kad bi bili na ivici da zaspu, mišići bi im se opustili, a ruka ispustila pribor na pod, i tako bi se trgli. Isto možete učiniti ako u ruci držite ključeve ili bila što drugo, što proizvodi glasan zvuk kada udari o tlo, uz uslov da se ne može polomiti, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Grupa istraživača je odlučila da provjeri da li je tehnika zaista djelotvorna. Nešto više od 100 osoba podijeljeno je u dva tima, od kojih je jedan otišao na odmor, a drugi nije. Cilj je bio motriti jesu li ljudi kreativniji i produktivniji nakon odmora.

Međutim, kreativnost je prilično teško izmjeriti, pa su istraživači ljudima postavili matematički zadatak, koji je zahtjevao snalažljivost i razmišljanje izvan okvira, jer rješenje leži u pitanju. Od svih koji nisu dremnuli, 30 posto je riješilo zadatak. Među onima koji su bili na kratkom odmoru čak 83 odsto uspješno je odgovorilo na zadatak. Stoga, možemo zaključiti da tehnika funkcioniše. Važno je, međutim, da ne zapadnemo u dubok san, jer se ispostavilo da tada učinak slabi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza