Selo

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Povratak na selo kao preventivno liječenje

Promocijom zdravih navika, iskorijeniti štetne trendove koji izazivaju ovisnost te ujedno uništavaju zdravlje.

19.01.2022. 11:14 / Izvor: N1

Otkucaji srca se povezuju sa životom. Vitalnost ovog organa je primarni indikator zdravlja. Koordinativni sistem organizacije u tijelu je povezan preko srca, te svako njegovo raspoloženje prati odraz na ostatku. Kad je mehanizacija u redu, sve je pod kontrolom.

Bolje spriječit nego liječit, kako kaže Michael Markin, dr. med. specijalist kardiovaskularne hirurgije :

"U svakom slučaju za očuvanje zdravlja, pa tako i srca uvijek je bolje raditi po principu bolje prevencija nego intervencija. Ne možemo utjecati na genetske predispozicije i ono što je priroda ukorijenila u nas. Svakako na sve ostalo možemo djelovati, ali kao što sam naveo prevencija je bolja od intervencije".

Nedavno se svjedočilo presađivanju srca sa svinje na čovjeka. Tehnologija kao rukavica nauci konstantno i primjetno pomjera granice, međutim kako Markin kaže "nije svakom dostupna":

"Medicina je danas na visokom, zavidnom stupnju razvijenosti, ali unatoč tome, u našem društvu, kao i u većini drugih zemalja, medicina nije svakom podjednako dostupna. Ono što svako pojedinačno za sebe može da učini je da se okrene prirodi i živi u skladu sa prirodom".

Drugim riječima, koristiti noge umjesto prevoznog sredstva kad god je to moguće.

Ni začina preko načina

"Umjerenost u svemu, je ključ zdravlja: umjerenost u jelu i piću, umjerenost u radu, u odmoru, umjerenost u spavanju", dr. Markin savjetuje povratak na selo.

"Mi živimo u zemlji koja je poprilično nenaseljena, ima nas svega oko 3 milijuna i broj nam i dalje opada, tako da imamo na raspolaganju velike prirodne resurse,  mogućnost obrađivanjea zemlje i ubiranje zdravih plodove svoga rada, ali tu zavisimo od vanjskih faktora na koje, dijelom možemo i dijelom ne možemo utjecati.
Izbjegavanje stresa je imperativ zdravlja. Stres u kakvom god obliku da se javi je nepoželjan i štetan za zdravlje, samim tim i za srce".

Dr. Markin nam pojašnjava da struka mora raditi na kontinuiranoj edukaciji populacije, od kolijevke pa do groba i kroz sve segmente života. Promocijom zdravih navika, iskorijeniti štetne trendove koji izazivaju ovisnost te ujedno uništavaju zdravlje.

U ljubavi je nebo granica

Međutim da srce nije samo-održavajuća mehanizacija govore i njegovi otkucaji u ljubavi. Tako nas za kraj Dr. Markin savjetuje da se volimo: "Ne zaboraviti, na koncu, srce je organ ljubavi i ljubav doista liječi i štiti. Ovo nije znanstveni pristup temi, ali je u potpunosti ispravan i svakom bi preporučio".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza