Pet namirnica za jačanje imuniteta

21.01.2022. 10:12 / Izvor: N1 Hrvatska
zdravlje

Nikada prije nije bilo važnije ojačati imunitet.

Gripa, omikron, prehlade, sve to trenutno vreba i bitno je imati jak imunitet kako bi se naš organizam obranio ili, ako se već zarazimo, kako bi to što lakše podnio. U nastavku je pet namirnica koje jačaju imunitet.

Probiotici

Probiotici poput jogurta i fermentirana hrana poput japanskog kimchija obnavljaju dobre bakterije u crijevima.

Kurkuma, češnjak i đumbir

Sve ovo sadržava tvar koja se zove kurkumin koji jača imunitet kada se kombinira s crnim paprom. Češnjak i đumbir imaju snažna antiupalna svojstva koja također jačaju imunitet i poboljšavaju funkciju dobrih bakterija u crijevima.

Nar

Nar sadrži spoj koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Te bakterije jačaju imunitet. Također, nar je bogat vitaminima C i K te kalijem koji također jačaju imunitet.

Spirulina

Spirulina je modrozelena alga koja dolazi u obliku praha ili pilule. Bogata je aminokiselinama, antioksidansima i vitaminima. Također sadrži bioaktivne proteine koji stimuliraju intestinalni imunitet.

Moringa

Moringa je biljka koja dolazi u obliku praha. Bogata je proteinima, kalcijem, kalijem, željezom, magnezijem, selenom i cinkom te sadrži puno antioksidansa. Također je dobar izvor vitamina B1, B2 i B3. Sve to jača imunitet, piše Pinkvilla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza