Zagađenje od pesticida, plastike i elektronskog otpada uzrokuje više smrtnih slučajeva neg Covid

15.02.2022. 15:21 / Izvor: Fena
Zagađenje

Zagađenje koje stvaraju države i kompanije uzrokuje više smrtnih slučajeva širom svijeta nego COVID-19, navodi se u ekološkom izvještaju UN-a objavljenom u utorak.

Zagađenje koje stvaraju države i kompanije uzrokuje više smrtnih slučajeva širom svijeta nego COVID-19, navodi se u ekološkom izvještaju UN-a objavljenom u utorak, pozivajući na “trenutnu i ambicioznu akciju” na zabrani korištenja nekih toksičnih hemikalija.

U izvještaju se navodi da zagađenje od pesticida, plastike i elektronskog otpada predstavlja sveprisutno kršenje ljudskih prava, kao i da izaziva najmanje devet miliona preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje, te da se taj problem uglavnom zanemaruje.

Pandemija koronavirusa izazvala je skoro 5,9 miliona smrtnih slučajeva, sudeći prema podacima globalne agencije za prikupljanje podataka Worldometer.

"Trenutni pristupi bavljenju rizicima izazvanim zagađenjem i otrovnim supstancama očigledno ne daju koristi, rezultirajući sveprisutnim kršenjima prava na čist, zdrav i održiv okoliš", zaključio je tvorac izvještaja, specijalni izvještač UN-a za okoliš David Boyd.

Izvještaj koji bi narednog mjeseca trebao biti predstavljen Vijeću UN-a za ljudska prava postavljen je u utorak na websiteu vijeća.

U izvještaju se traži zabrana korištenja polifluoroalkila i perfluoroalkila, supstanci za koje se vjeruje da izazivaju rak i nazvanih "vječne hemikalije" jer se ne razgrađuju.

Također se preporučuje čišćenje zagađenih lokacija, i u ekstremnim situacijama, izmještanje ugroženih zajednica, od kojih su mnoge siromašne, marginalizirane i nastanjene izvornim stanovništvom – iz takozvanih "žrtvovanih zona".

Taj termin, prvobitno korišten za opisivanje zona u kojima se odvijaju nuklearne probe, proširen je u izvještaju na teško zagađene lokacije ili na mjesta ugrožena zbog posljedica klimatskih promjena.

Čelnica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet nazvala je prijetnje okolišu najvećim izazovom globalnim ljudskim pravima, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza