Imanje na Sanskim brdima kao iz bajke: Čovjek uz cvijeće zaboravlja na probleme

19.04.2022. 12:58 / Izvor: Nezavisne novine
cvece

Nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, na lokalitetu Sanska brda, gdje je u proteklim godinama niknulo vikend naselje, nalazi se kao iz bajke uređeno imanje Šefike Mulić.

Nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, na lokalitetu Sanska brda, gdje je u proteklim godinama niknulo vikend naselje, nalazi se kao iz bajke uređeno imanje Šefike Mulić.

Proljetni dekor uljepšava probeharalo voće, a posebno se ističe raznobojno i raznovrsno cvijeće kojem vlasnica poklanja mnogo ljubavi i pažnje.

U lijepo uređenim lejama kočopere se maćuhice, tratinčice, potočnice, begonije, zumbuli, zvončići, ruže, tulipani i drugo raznovrsno cvijeće, kojem Mulićeva poklanja cjelokupno svoje slobodno vrijeme.

Samo da se sve zalije, kaže ova penzionerka, potrebno je više od sat vremena.

"Oko cvijeća uvijek ima posla, pupoljke koji uvenu treba ukloniti, kako bi mogli izrasti novi cvjetovi, zatim mu treba davati minerale i hranu kako bi raslo i napredovalo. Ništa od toga meni nije teško, sve radim s velikom ljubavi i tako ispunjavam vrijeme. Svima bih preporučila da se bave ovim, jer je to posao koji opušta, jednostavno čovjek uz njega zaboravi na probleme i poteškoće koji nas okružuju", ističe Mulićeva.

Ovaj bajkoviti prostor uočljiv je s puta koji prolazi Sanskim brdima, te često zapada za oko slučajnim prolaznicima, koji redovno zastanu i dive se raznobojnom cvjetnom koloritu.

Mulićeva dodaje kako ni vrijeme posta i mjeseca ramazana nije prepreka kada je riječ o poslovima koji treba da se urade.

"Iako je vrijeme posta, uvijek ima nešto što treba uraditi. Dolazim uvijek rano, a često ostajem i do kasnog sumraka, ništa mi nije teško", veselo dodaje ova neobična penzionerka.

Kaže kako cvijeće zahtijeva svakodnevnu ljubav i pažnju i da je po tome najsličnije čovjeku, ukoliko se vlasnik dobro brine o njemu, ono raste i cvjeta raznovrsnim cvjetovima.

Kultura cvijeća i lijepo uređenog okoliša decenijama živi u Sanskom Mostu, a po tome je i ovaj grad u prošlosti zaradio epitet "grad cvijeća", koji ga je dugo krasio.

Mulićeva ističe kako je uvijek spremna da pomogne u tome savjetima i vlastitim iskustvom, jer sreću često čine male stvari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza