3 rečenice koje mame ne bi trebalo da izgovaraju pred kćerkama

16.05.2022. 12:31 / Izvor: Akta.ba
SAVJETI

Iako većina roditelja želi najbolje za svoje dijete, pojedine greške su nekada neminovne, ali to ne znači da ne možete da radite na njima.

Iako većina roditelja želi najbolje za svoje dijete, pojedine greške su nekada neminovne, ali to ne znači da ne možete da radite na njima.

Istraživanja pokazuju da djeca od svoje treće godine "upijaju" poput sunđera svaki šablon ponašanja. Ukoliko ne vodite računa šta pričate pred djecom, to može da ostavi ozbiljne posljedice na njih, pogotovo u periodu kada se tjelesno i mentalno razvijaju.

Djevojčice su posebno osjetljive u periodu odrastanja, pa psiholozi podsjećaju da bi na njih trebalo obratiti malo više pažnje.

Stručnjaci izdvajaju tri rečenice koje mame ne bi trebalo da izgovaraju pred svojim kćerkama, jer ih kasnije u životu mogu primijeniti na pogrešan način.

1. "Izgledam grozno, moram da smršam"

Način na koji doživljavate svoje tijelo i pričate o njemu, utiče na vaše dijete. Ukoliko ste trenutno nezadovoljni svojim izgledom, možete s kćerkom pričati o tome na pozitivniji način. Na primjer, objasnite joj da je bitno da se zdravo hrani i bude fizički aktivna kako bi se osjećala dobro i bila zdrava.

2. "Ne mogu da izađem iz kuće bez šminke"

Šminku ne bi trebalo da im predstavite ni kao dobru ni kao lošu stvar. Stručnjaci savjetuju da kada razgovarate s kćerkom treba da joj objasnite da šminka samo naglašava vašu ljepotu, ali da svakako nije neophodna kako biste se osjećali lijepo i ženstveno.

Tako će djevojčica shvatiti da nanošenje šminke nije imperativ atraktivnog fizičkog izgleda.

3. "Nisam dovoljno pametna"

Svi roditelji su se kroz školovanje svoje djece susreli s tim da im određeni, najčešće matematički zadatak nije jasan. U tome, podsjećaju psiholozi, nema ništa loše.

Oni savjetuju da ne odustanete i kažete kako ste oduvijek bili loši u matematici ili nedovoljno pametni. Pokušajte da sjednete sa djetetom i da zajedničkim snagama dođete do rješenja. To će za vas biti izazov, a za vaše dijete lekcija da ne odustaje kad naiđe na prvu prepreku, ali i da ne etiketira sebe kao nesposobnu osobu.

Naime, najveći broj žrtava porodičnog nasilja su žene koje imaju manjak samopouzdanja, jer su kao djevojčice u porodici usvojile pogrešan obrazac ponašanja da su nedovoljno pametne i sposobne da izađu na kraj s problemima, te da bi trebalo da ćute i trpe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza