Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste mogli da čujete

28.05.2022. 10:27 / Izvor: Akta.ba
roditeljstvo

Imali jedno ili petero djece, radili posao s punim radnim vremenom ili ostajali kod kuće da biste brinuli o djeci, roditeljstvo je nešto što niko ne bi trebao smatrati lakim poslom.

Imali jedno ili petero djece, radili posao s punim radnim vremenom ili ostajali kod kuće da biste brinuli o djeci, roditeljstvo je nešto što niko ne bi trebao smatrati lakim poslom.

Nažalost, jedna od stvari koja cijelu situaciju može da zakomplikuje je potreba drugih ljudi da nude neželjene i često vrlo pogrešne savjete.

"Svako dijete tretirajte isto"

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše djece na isti način rijetko je ispravan pristup. Prema savjetnici za mentalno zdravlje i specijalisti za porodicu Adine Mahali, bolje je tretirati djecu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite puno vremena s jednim djetetom dok drugom dajete više prostora.

"Nemojte se bojati da gledate na svako dijete u njegovoj posebnosti i davati mu ono što zaista treba", predlaže Mahali.

"Djeci dajte desert samo ako su do kraja pojela večeru"

Naravno, ne želite da vaše dijete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora pojesti cijeli obrok kako bi dobilo desert, to ga može s vremenom dovesti do razvoja nezdravih navika u ishrani. Iako je posao roditelja odlučiti što je za jelo, dijete treba odlučiti hoće li jesti i koliko, prema riječima Džen Orurke, edukatorke za roditelje i dječje psihoterapeutkinje.

To znači da ga, ako ste odlučili da poslužite desert, ponudite bez obzira na to jesu li djeca pojela večeru u mjeri koju vi smatrate dovoljnom.

"Desert ne bi trebao biti nagrada, trebao bi samo biti povremeni dio večere", smatra ona.

"Ako vaše dijete ima napad bijesa, jednostavno ga ignorišite"

Djeca nisu vešta u emocionalnoj regulaciji, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada bijesa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uznemirena. Međutim, nije riječ o namjernoj manipulaciji.

"Dijete koje proživljava tantrum pati i ne kontrolira svoje osećaje i postupke", kaže. Ona napominje da roditelji ne bi trebalo samo ignorisati dijete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i vještine zaključivanja.

"Preveliki iskazi naklonosti i ljubavi mogu da razmaze dete"

Želite li da držite, grlite, milujete svoje dijete, gugutati mu po cijeli dan? Radite to, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neutemeljena, smatra dr.sc. Samanta Radford. "Bebe su biološki stvorene za držanje i nošenje", kaže ona.

"Pohvalite svoju djecu kako biste povećali njihovo samopoštovanje"

Hvaljenje djeteta za svaku najmanju stvar koju uradi može da dovede do neželjenih posljedica. "To je kontraintuitivno, ali stalne pohvale zapravo ne pomažu vašem djetetu", kaže Radford, koja napominje da dijete može da izgubi svoju unutrašnju motivaciju ako dobija previše pohvala za sve što radi.

Umjesto toga, ona predlaže korištenje neutralnih zapažanja, poput primjećivanja zadovoljstva na djetetovom licu nakon postizanja nekog cilja.

"Udari dijete da ga naučiš poštovanju"

Postoji mnogo načina na koje možete da naučite dijete poštovanju, a udarci nisu dio njih, prenosi B92.

"Reci djetetu da je nepristojno ne zagrliti člana porodice"

Prisiljavanje djece da grle ljude koje ne žele da grle samo im daje do znanja da nemaju pravo na odluke kad su u pitanju njihova tijela. "Naravno, baka ili deka možda stvarno žele taj zagrljaj, ali lekcije o poštovanju granica i pristanku moraju da podrazumijevaju i to da se djecu nikad ne prisiljava da izmjenjuju fizički kontakt s bilo kim ako to ne žele", kaže njujorški psihijatar dr. Lea Lis.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza