Namirnice koje možete slobodno jesti i nakon isteka roka s ambalaže

10.06.2022. 10:57 / Izvor: Index.hr
Hrana

Stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma jer se često radi samo o smjernicama.

Nije ugodno ako vam se dogodi da greškom otpijete pokvareno mlijeko, stoga se ljudi nastoje pobrinuti da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži. Naime, stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma jer se često radi samo o smjernicama. Dok postoje iznimke od ovog pravila, kao što je upotreba dječje mliječne formule, koja bi se uvijek trebala baciti ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

Mlijeko

Mlijeko je najčešće sigurno za konzumaciju do tjedan dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to ovisi o vrsti mlijeka koju kupujete - što je veći sadržaj masti u mlijeku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mlijeka mogao bi vam lako odati u kakvom je stanju.

Jaja

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično sigurna za jelo tjednima nakon. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, bit će manje svježa, ali ne mora značiti da su i nejestiva. Načine za određivanja sigurnosti jaja za jelo možete pronaći ovdje.

Tjestenina

Suha tjestenina bit će sigurna za jelo i do dvije godine nakon isteka roka valjanosti. Ako ste pak ljubitelj svježe tjestenine, trebali biste je jesti samo do pet dana nakon datuma na pakiranju.

Nakon što skuhate tjesteninu, možete je sigurno jesti do tjedan dana, ali može trajati i do osam mjeseci ako je zamrznuta.

Sir

Puno tvrdih sireva je sigurno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane pljesniv, obično ga možete samo ostrugati i bit će jestiv. Sirevi poput camemberta ili brieja često imaju bijelu plijesan koja je također jestiva, samo pripazite na narančastu, plavu ili zelenu plijesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza