Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

21.09.2022. 10:36 / Izvor: Index.hr
žene

Kako sunce zalazi, žene su uvijek te koje se prve požale da im je hladno. Naučnici su konačno riješili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je to tako.

Kako sunce zalazi, žene su uvijek te koje se prve požale da im je hladno. Naučnici su konačno riješili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je to tako.

Oni vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok mužjacima zima ne smeta toliko.

“Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svatko mogao uživati ​​u miru i tišini”, rekao je dr. Eran Levin sa Sveučilišta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju skupiti se u ugodnom kutu, dok se mužjaci vole širiti u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisavaca mužjaci više vole sjenu, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza