U Los Angelesu preminuo reper Coolio

29.09.2022. 08:47 / Izvor: The Guardian
Reper Coolio

Reper Coolio preminuo je u 59. godini u Los Angelesu, potvrdio je njegov menadžer.

Reper Coolio preminuo je u 59. godini u Los Angelesu, potvrdio je njegov menadžer.

Umjetnik, čije je pravo ime Artis Leon Ivey Jr, preminuo je u kući prijatelja, rekao je njegov dugogodišnji menadžer Jarez Posey za Associated Press i druge novine uključujući TMZ, Rolling Stone i Variety.

Uzrok smrti još nije potvrđen. Coolio je najpoznatiji po svom singlu Gangsta’s Paradise iz 1995., za koji je osvojio Grammyja za najbolju solo rap izvedbu. Nevjerovatni hit došao je iz soundtracka filma sa Michelle Pfeiffer Dangerous Minds i semplirao je pjesmu Stevieja Wondera Pastime Paradise iz 1976. godine.

Tokom karijere koja je započela u kasnim 1980-ima, Coolio je bio je nominiran za još pet Grammyja.

Njegova karijera uzletjela je s izdanjem njegovog debitantskog albuma It Takes a Thief 1994. za Tommy Boy Records. Njegova uvodna pjesma, Fantastic Voyage, dosegla je 3. mjesto na Billboard Hot 100. Godinu dana kasnije, Gangsta's Paradise postat će singl broj 1, sa svojim progonljivim uvodnim stihovima: “Dok hodam dolinom sjene smrti/ bacim pogled na svoj život i shvatim da više ništa nije ostalo/ 'jer ja' Toliko sam se dugo smijao da/ čak i moja mama misli da sam poludio”(“As I walk through the valley of the shadow of death/ I take a look at my life and realize there’s nothin’ left/ ’cause I’ve been blastin’ and laughin’ so long that/ even my mama thinks that my mind is gone.”)

Ranije ove godine pjesma je dosegla milijardu pregleda na YouTubeu. "Želim zahvaliti svima za sve godine ljubavi i što ste bili uz mene", rekao je Coolio u videu obilježavanja prekretnice, izvijestio je tada Billboard. "Nadam se da sam vas izvukao kroz neka dobra i kroz neka loša vremena."

Pfeiffer je među onima koji su odali počast reperu. U objavi na Instagramu, glumica je napisala: “Srce mi je slomljeno kada sam čula za smrt nadarenog umjetnika @coolio. Život prekinut potpuno prerano... Sjećam se da je bio samo graciozan. 30 godina kasnije još uvijek se naježim kad čujem Gangsta’s Paradise.”

Reper Ice Cube je na Twitteru napisao: “Ovo su tužne vijesti. Svjedočio sam dolasku ovog čovjeka do vrha industrije. Počivaj u miru.”

Rođen u Monessenu, u Pennsylvaniji, južno od Pittsburgha, Coolio se preselio u Compton, u Kaliforniji, gdje je išao na društveni koledž. Radio je kao dobrovoljni vatrogasac i član osiguranja na aerodromu prije nego što se potpuno posvetio hip-hopu.

Njegov rani rad za vatrogasne ekipe u području San Josea bio je “način čišćenja”, rekao je za Los Angeles Times 1994. “U vatrogasnoj obuci je disciplina koja mi je trebala. Trčali smo svaki dan. Nisam pio ni pušio niti radio ono što sam inače radio.”

Coolio je kasnije postao glumac, ali i nagrađivani muzičar, pojavljujući se u desecima filmova i popularnih televizijskih emisija, izvijestio je Variety. Posljednjih godina Coolio se pojavio u reality showu Big Brother i razvio show kuhanja koja je povećavala broj pratilaca na internetu. Dospio je na naslovnice 2013. zbog planirane dražbe njegovih muzičkih prava, uključujući Gangsta’s Paradise, kako bi finansirao svoju karijeru kuhara. Također je napisao kuharicu i pojavljivao se u kuharskim emisijama slavnih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza