Kreševski sajam prepoznatljiv u obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Evrope

06.10.2022. 12:10 / Izvor: Fena
sajam minerala

Oko 30 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Srbije učestvovat će na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja.

Oko 30 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Kosova, Srbije učestvovat će na 19. sajmu minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja, koji će u organizaciji Udruge Kreševski citrin biti održan 8. i 9. oktobra u holu Osnovne škole ''Dr. Boris Ćorić'' u Kreševu.

Alojz Filipović iz Zavičajne udruge Kreševski citrin ističe da je ovaj sajam prvi takav koji se organizira u BiH, a postao je prepoznatljiv u cijeloj obitelji skupljača minerala i kristala iz cijele Europe te je našao svoje mjesto u kalendaru svjetskih sajmova minerala i kristala.

"Na sajmu pored kristala i fosila iz BiH, a to su kvarc-prozirac, čađavac, citrin, bakarni minerali-malahit, azurit, zatim tetraedrit, luorit, hijalofan, pirit, realgar, auripgment, barit, bit će izloženi i minerali i kristali iz cijelog svijeta, kao ametist iz Brazila, zatim piriti iz Španije, kvarc iz Brazila, rubini iz Makedonije, sfaleriti, galeniti iz Trepče, i drugi kristali iz cijelog svijeta. Na sajmu će biti izložen nakit od kristala i poludragog kamenja", kazao je Filipović za Fenu. 

Kako navodi, skupljači kristala iz cijelog svijeta znaju za kristal kvarc-citrin, hijalofan iz Busovače, kao i plavi barit iz Kreševa.

"Lokalitet općine Kreševo geološki gledano pripada paleozoiku Srednjobosanskog škriljavog gorja (najstarije stijene u BiH, stare preko sto miliona godina) koje se proteže od Kreševa, Fojnice, Busovače, Viteza sve do Uskoplja-Gornjeg Vakufa. Cijeli ovaj prostor smatra se interesantnim za pronalazak kristala i minerala", naglašava Filipović.

Zavičajna udruga Kreševski citrin koja djeluje od 2007. godine, pored organizacije sajma, bavi se i edukacijom mladih, čuvanjem pronađenih kristala i zaštitom lokaliteta. Pronalaskom kristala bavi se ciljana skupina, iskop se vrši osobnim alatom (kramp,čekić...) i okoliš se rijetko devastira.

"Pozivamo vas da dođete na sajam, uživate u svijetu minerala i kristala i da upoznate mlade izlagače koji će izložiti svoje minerale i kristale koje su pronašli tijekom ove godine te pronađete svoj sretni kristal", poručio je Filipović.

Na ovogodišnjem sajmu biće izložena i rekonstrukcija rudarstva i metalurgije na našim prostorima kroz vjerodostojne makete objekata u kojima se vršila prerada i obrada metala.

Pokrovitelj sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, ministarstva financija i gospodarstva Srednjobosanskog kantona, a partner je organizacija Alterural.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza