Majstorice u spremanju ajvara pokazale umijeća - ko pravi najbolji?

06.10.2022. 14:51 / Izvor: Agroklub
Ajvar

Slatkast miris pečenih crvenih paprika znak je da je jesen već tu i da počinje spremanje namirnice bez koje je zimnica nezamisliva. U selu Gračanica kod Živinica to već sada znači i da se održava Ajvarijada.

Slatkast miris pečenih crvenih paprika znak je da je jesen već tu i da počinje spremanje namirnice bez koje je zimnica nezamisliva. U selu Gračanica kod Živinica to već sada znači i da se održava Ajvarijada. Riječ je događaju koji je u subotu, 1. oktobra, po drugi put organiziralo Udruženje "Porodičnog ruralnog edukativnog centra" (PREC), a pripreme su počele još u proljeće kada su zasadili paprike i patlidžane.

Domaćin i predsjednik PREC-a, Almir Dedić, kaže kako je ovo tek početak i da imaju veće planove. "U budućnosti nastojimo da ovo postane redovna manifestacija. Ovo je svakako jedan od načina da sakupimo nekoliko udruženja i razmijenimo iskustva", kaže Almir.

Izabran najbolji ajvar

Tokom ajvarijade mirisi su se zrakom širili, a nakon što su paprike i patlidžane samljeveni, zvuk kuhanja je uslijedio. Svako sa svojim receptom i određenim tajnama započeo je spremanje ove poslastice.

ajvar

Na ovogodišnjem tradicionalnom spremanju ajvara učešće je uzelo devet udruženja, gdje je svako prezentovalo svoj najbolji ajvar. 

Nagrada za prvo mjesto je otišla u Poljice, Udruženju "Poljičke", drugo mjesto u Suhu Udruženju "Daire", a treće u Kovače, članicama Udruženja "Senada Muminović".

Ipak najkreativnija tegla je pripala "Dinamici žene", PREC.

ajvarijada

Nastoji se očuvati tradicija

"Mi smo udruženje koje se bavi agroturizmom i i nastojimo da očuvamo naše tradicionalne proizvode" kaže Almir, dodavši kako se na ovaj način pravi određena odmazda modernizaciji i odbacivanju vlastitog identiteta i tradicije. 

"Što se tiče budućnosti, želja nam je da napravimo prostor koji ćemo adaptirati u porodični ruralni dom a naš glavni cilj je da okupimo i zadržimo omladinu.", kaže predsjednik ovog udruženja.

Cilj je osnovati svojstvenu školu koja će pored tradicionalnih učenja imati i različite druge obuke. 

Ovo je samo jedna od manifestacija koje ovo udruženje ogranzuje, već se u narednom periodu očekuje obuka i iz IT sektora u sklopu njihove kooperacije sa organizacijama iz Francuske, a u novembru će biti i održani Dani solidarnosti čiji je cilj solidarizacija građanstva sa drugim, manje razvijenim područijima. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza