Najljepši pas na svijetu živi u Bužimu: Upoznajte pseću družinu tornjaka

29.10.2022. 09:11 / Izvor: N1
tornjak

Bosanskohercegovačko-hrvatski pas tornjak jedna je od najljepših pasmina na svijetu. Pas Sevdah pobijedio na takmičenju najljepših pasa u Češkoj.

Bosanskohercegovačko-hrvatski pas tornjak jedna je od najljepših pasmina na svijetu. Pas Sevdah pobijedio na takmičenju najljepših pasa u Češkoj.

Najljepši pas svijeta u ovoj pasmini trenutno živi u Bužimu i u vlasništvu je Mirsade i Husnije Burzić.

Porodica Burzić trenutno posjeduje 16 tornjaka koji su podijeljeni u dvije grupe i borave na odvojenim lokacijama. Priča Mirsade i Husnije započela je prije sedam godina, kada su kupili jednog psa čisto iz hobija.

Iako porodica Burzić sve svoje pse pazi sa podjednakom dozom ljubavi, ipak je Sevdah član porodice koji privlači najviše pažnje. Na svjetskoj izložbi pasa u češkom Brnu osvojio je nagradu za najljepšeg tornjaka na svijetu.

Sevdahu je ime dao prvobitni vlasnik iz Zagreba, ima i sestru Sabur koja s vlasnikom živi u Hrvatskoj, a dva brata Srdo i Suko žive u Livnu.

“Gdje smo god otišli na izložbu on je plijenio tom svojom pojavom i uvijek je ostvarivao lijepe rezultate i zatvorio šampionat u ovoj godini, tako da smo ga onda odlučili pošto je on stvarno, eto vidjeli ste sami koliko je smiren, odlučili ga poslati na svjetsku izložbu”, priča Mirsada Burzić.

Mirsadin suprug Husnija Burzić prinuđen je da često ide u Njemačku zbog posla i prepričava nam kako se sevdah i ostala pseća družina uvijek obraduju njegovom povratku.

“Ma osjećaj je neopisiv. Ne možete raditi ovaj posao ako ga ne volite. Jednostavno imamo takvu ljubav prema životinjama i nikada se ne možete desiti da su sami, ni jedan dan. Uvijek je neko od članova naše porodice sa njima”, ističe Husnija.

U bužimskom naselju Zaradostovo uz Sevdaha boravi još 11 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, i ženke Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora i Lara i Rosa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza