Sestre iz Gruda ljubav prema konjima pretvorile u posao

08.11.2022. 10:09 / Izvor: BHRT
konji

Tri sestre iz obitelji Pejić, iz Sovića kod Gruda, dugogodišnju ljubav i strast prema konjima pretvorile su u posao i stvorile turistički brend u Hercegovini.

Tri sestre iz obitelji Pejić, iz Sovića kod Gruda, dugogodišnju ljubav i strast prema konjima pretvorile su u posao i stvorile turistički brend u Hercegovini. Ovaj konjički klub organizator je i Šestog međunarodnog turnira u preskakanju prepona koji se održava danas. Na ovom natjecanju očekuje se više od 50 jahaćih parova iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Obitelj Pejić iz Sovića kod Gruda ljubav prema konjima gaji više od 20 godina. Tako su 2009. godine osnovali i Konjički klub “Stina” i strast prema konjima pretvorili u način života. Ono što je zanimljivo je to da su klub organizirale i svu brigu o konjima vode, zapravo, tri sestre: Marija, Melani i Matija, koja ima tek 11 godina. 

"Od kad sam mala, ja sam ovdje s konjima, pa sam se nekako na to navikla, ne smatram to više kao posao nego kao zabavu."

Što konkretno radiš ovdje u konjičkom klubu?

"Jašem, učim dosta o konjima, natječem se, vodim drugu djecu, terapijsko jahanje, četkam konje, timarim ih, čistim im boksove, šta treba”, kaže nam Matija.

Na imanju je trenutno 17 konja, a prije par dana oždrijebila se i kobilica Hana koja je trenutno prava atrakcija, a najstarija sestra Marija nam opisuje kako izgleda jedan njihov dan. 

“Pa, užurbano. (smijeh). Sve ove popratne aktivnosti kluba, hranidba, uzgoj, odgoj konja, i sve ono što naši gosti ne vide, ono iza scena obavljamo mi, nas pet-šest cura i naši roditelji koji su zaduženi za pripremu hrane za konje. A onda sav ostali dio kad su gosti tu, također, najveći dio preuzimamo mi, da opremimo konje, da dočekamo goste”, objašnjava Marija Mikulić, Konjički klub “Stina“ Sovići, Grude.

Klub organizira rekreativno i terapijsko jahanje, školu jahanja, izlete, ljetni kamp za djecu i mlade, a aktivno sudjeluju i organiziraju i sportska natjecanja. 

“Stvarno uživamo u natjecanju i treniranju s konjima ali, evo, radimo s njima i s drugim ljudima i terapijsko jahanje, tako da smo dosta uključene u cijelu priču”, kaže članica Konjičkog kluba “Stina” Željka Vlašić.

Gosti im, kažu, stižu praktično iz cijeloga svijeta, no najviše je domaćih i iz susjedne Hrvatske.

Posjetitelji u Konjičkom klubu “Stina” najviše traže rekreativno jahanje kroz prirodu. Bitno je da vam za to ne treba nikakvo prethodno iskustvo. Tako da, evo, i apsolutni početnici mogu se upustiti u avanturu jahanja uz ove mirne životinje i uz profesionalno osoblje. 

Rad u konjičkom klubu i na imanju svakodnevno zahtjeva i veliku brigu i težak fizički rad, ali kad se radi s puno ljubavi, kažu, sve lakše funkcionira. 

“Mi se zezamo da zapravo ne radimo niti jedan jedini dan u životu, iako radimo od jutra do sutra, ali to je naša ljubav, to je naš životni poziv. Mi, zapravo, živimo ono što radimo i onda nam je super”, govori nam Marija Mikulić.

Konjički klub “Stina” sve više popularizira jahanje i konjički sport kao način i kulturu življenja i svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika u konje i prirodu. Danas je turistička atrakcija, po čemu i Grude i Hercegovina postaje poznata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza