Nekada rekordan izvoz, danas predmet zaborava: Koliko vrijedi voda koja je više od vode?

08.11.2022. 11:33 / Izvor: tuzlanski.ba
voda

Za posebnost mineralnih izvora u blizini Srebrenice zna se stoljećima, ali zanimljivo je da su ih sami Srebreničani dugo vremena smatrali štetnima.

Za posebnost mineralnih izvora u blizini Srebrenice zna se stoljećima. Voda s vrela Crni Guber 1956. godine proglašena je lijekom. Srebrenica ima sve uvjete za otvaranje bolnice u kojoj bi se liječilo čudesnom vodom. Za posebnost mineralnih izvora u blizini Srebrenice zna se stoljećima, ali zanimljivo je da su ih sami Srebreničani dugo vremena smatrali štetnima.

O tome je u svom putopisu čuveni turski putopisac Evlija Čelebija još u 17. stoljeću zapisao: "Sredinom ove varoši teče mala voda koja se ulijeva u Drinu. Ona je bijela, a zove se ‘sreb(rna) voda". Ali to je neka prokleta voda. Izvire iz rudnika srebra.

Stanovnici ove varoši, pijući tu vodu, većinom dobiju na vratu gušu.

Tena Nagulov Halilović, spisateljica koju je javnost upoznala nakon objavljivanja prve Instagram slikovnice, objavila je i fotografiju boce "Guber vode", a koju je pronašao njen suprug, piše Tuzlanski.ba.

"Tokom 1898. izvezeno je 200.000 boca Guber-vode, a tri godine kasnije kompanija "Matoni" iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 boca vode. Ljekovita voda prodavana je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, ali i u Africi i Americi", napisala je Halilović.

vodA

 Ljekovita svojstva otkrivena još u 19. stoljeću

Da srebrenički izvori imaju ljekovita svojstva početkom 19. stoljeća je na to prvi ukazao doktor Hans Duler, dok prvu znanstvenu analizu vode radi bečki kemičar prof. dr Ernest Ludwig. On je od 1886. do 1888. godine napravio analizu većine od oko stotinu mineralnih izvora koje ima Bosna i Hercegovina. Analizirao je i pet od 48 mineralnih izvora, koliko ih ima u okolici Srebrenice i proglasio ih "biserom svih izvora na Zemlji", te predložio njihovu eksploataciju koja je i počela 1889. Do 1901. godine bečka firma "H. Matoni" je napunila i u svijet izvezla 2.818.199 boca Guber vode, pisao je DW.

Po hemijskim osobinama Guber vodi slični su izvori Levico u Italiji, Val Sinestra u Švicarskoj i La Bourboule u Francuskoj. U usporedbi s njima, Guber voda ima potpuniju zastupljenost minerala i manje arsena od drugih te se koristi u svom prirodnom sastavu bez ikakvih razrjeđenja. Guber voda s vrela Crni Guber 1956. godine proglašena je lijekom u korekciji hipokromne anemije i od tada se prodavala u apotekama flaširana u plastične bočice od 400 mililitara.

VODA

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza