Međunarodni dan računovođa: Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali o njima

10.11.2022. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Računovođa

Danas se obilježava Međunarodni dan računovođa, tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o računovođama i računovodstvenoj profesiji.

Danas se obilježava  Međunarodni dan računovođa, tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o računovođama i računovodstvenoj profesiji.

Računovođe su srušile Al Capone-a

Nakon što je izbjegao toliko drugih optužbi, „Big Al“ je napokon otišao u zatvor zbog utaje poreza, zahvaljujući neumornim računovođama FBI-a.

Računovođa je napisao prve riječi iz historije

Najstariji sačuvani primjerak pisanog jezika datira od prije oko 5000 godina. Napisano je sumerskim klinastim pismom i glasi: “Tijekom 37 mjeseci primljeno je ukupno 29.086 mjera ječma. Potpisano, Kushim.”

Računovođe vode godišnje glasanje za Oskara

Akademija filmske umjetnosti i nauke zapošljava certificirane računovođe da bi sastavili sve listiće za Oskar i proglasili pobjednike. Akademija kaže da su računovođe idealne za ovaj zadatak zbog svoje reputacije objektivnosti i temeljitosti.

Računovođa je izmislio žvaku

Računovođa Walter Diemer radio je u tvornici žvakaćih guma Fleer i u slobodno vrijeme je eksperimentirao s receptima gume. Modernu formulu za žvakaću gumu izumio je 1926. godine i prvi ju je komercijalno plasirao na tržište. Žvakaća guma je bila ružičasta jer je to bila jedina boja za hranu koju je fabrika imala na raspolaganju, piše MARKART.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza