Italijanski grad nudi 30.000 eura ako kupite kuću i uselite se u nju

22.11.2022. 09:29 / Izvor: CNN
italija

Idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 eura da kupe kuću i usele se u nju, nadajući se da će tako oživjeti sve prazniji centar grada.

Idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 eura da kupe kuću i usele se u nju, nadajući se da će tako oživjeti sve prazniji centar grada. Međutim, pošto su cijene nekretnina tamo tako niske, ponuđeni iznos je dovoljan da mnogi i kupe i poprave neku od kuća u centru grada.

Gradovi širom Italije svakodnevno smišljaju nove ideje kako bi privukli nove stanovnike u svoje gradove: od prodaje trošnih kuća za besplatnu cijenu do pristupačnih kuća spremnih za useljenje. Živopisni grad Presiće je posljednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat. Ljudima koji su voljni da kupe i usele se u prazne stanove plaća se do 30.000 eura, piše CNN.

Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahtjeva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno obilježeni od gradskih vlasti i izgrađeni su prije 1991. godine. Cijene kuća počinju od 500 eura po kvadratu, što znači da svaka od kuća može također biti kupljen za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 eura trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno popravi.

Finansije koje je grad dobio spajanjem sa manjom susjednom zajednicom još neko vrijeme neće biti iscrpljene, tako da grad može da nastavi sa projektom još nekoliko godina.

Grad ima blizu 9.000 stanovnika, a polovina njih živi u užem gradskom jezgru.

Kao i druge jeftine nekretnine u Italiji, ove kuće su prije izvjesnog vremena napustili njihovi prvobitni vlasnici. Pored cijene, atraktivna je i lokacija, jer se grad nalazi na jugu Italije u blizini pješčanih plaža i tirkiznog mora. Gradski zvaničnici se nadaju da će ova ponuda udahnuti novi život gradu, jer se njegovo stanovništvo iz godine u godinu smanjuje.

"U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo da vidimo nove stanovnike", rekao je za CNN gradski vijećnik Alfredo Palese. 

"Sramota je vidjeti kako se naš stari grad, pun historije, prelijepe arhitekture i umjetnosti, polako prazni", dodao je on.

Ovo nije jedina šema kojom žele da privuku nove stanovnike u grad. Između ostalog, nove poslovne djelatnosti imaju manji porez, a porodice sa djecom dobijaju dječiji dodatak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza