Zenički planinari Dan državnosti BiH obilježili pohodom na Lisac i posjetom grobu brigadirke Jelene

26.11.2022. 08:12 / Izvor: Fena
planinari

Planinarsko društvo "Tajan – Lisac" iz Zenice obilježilo je Dan državnosti Bosne i Hercegovine jednodnevnim pohodom uz Ostrožnicu do svog doma na planini Lisac, kojem su dali naziv "Odmori pa upri".

Planinarsko društvo “Tajan – Lisac” iz Zenice obilježilo je Dan državnosti Bosne i Hercegovine jednodnevnim pohodom uz Ostrožnicu do svog doma na planini Lisac, kojem su dali naziv “Odmori pa upri”.

Grupu od 26 planinara, u kojoj su bili i gosti iz drugih zeničkih društava te građani, predvodili su Bernadin Kapo, Željko Knez te novi predsjednik Gradskog planinarskog saveza Zenica i član tog kluba, 65-godišnji Ratko Antunović.

Grad Zenica ima više planinarskih društava, ali GPS okuplja devet društava te oko 600 planinara pa će u narednom periodu, najavljuje, raditi na podmlađivanju te omasovljenju članstva, zbog čega će raditi i sa sekcijama u zeničkim srednjim školama.

"“Tajan” ima običaj da za Dan državnosti BiH napravi neku turu, a danas smo se odlučili za ovu malo kraću, ali isto tako malo naporniju i za manju grupu planinara turu na Lisac. Nismo pravili velike pripreme za ovu turu, ali ima nas 26 učesnika, što je sasvim lijepa grupa za hodanje. Bilo bi malo zahtjevnije da je veća grupa, ali smo sasvim spremni za ovakvu grupu i malo težu turu", kazao je Antunović, koji dodaje kako su planinari za današnji napor “nagrađeni lijepim i sunčanim vremenom”, koje ih je zateklo ispred njihovog planinarskog doma pa je tura potpuno ispunila cilj.

Planinari su, na putu prema Liscu, posjetili i grob brigadirke Jelene Radmilović, koja je život izgubila 1947. godine, utapanjem u rijeku Bosnu tokom izgradnje željezničke pruge Šamac – Sarajevo. Na grobu su, osim spomenika na kojem je napisano samo ime- Jelena, prije nekoliko godina članovi Saveza udruženja antifašističkih boraca Narodnoslobodilačkog rata postavili i spomen-ploču s punim imenom i prezimenom stradale brigadirke.

"Imaju dvije verzije kako je Jelena nastradala. Jedna je verzija da se, prilikom radova ovdje na pruzi, utopila u rijeci Bosnu, a druga je da se, navodno iz neke ljubomore, jer je bila zaljubljena, bacila sa obližnje stijene. Brigadiri su je ovdje i sahranili, a ne zna se čak ni odakle joj je porijeklo bilo, jer, u tom su periodu, poslije Drugog svjetskog rata, mnogi dolazili na izgradnju pruge. Kažu da je ova željeznička stanica dobila naziv po njenom imenu- Jelina. Što se tiče vrha na Liscu, Jelina, kažu da taj naziv nema nikakve veze s ovim slučajem", objasnio je Kapo.

Najstariji učesnik ovog pohoda bio je 73-godišnji Željko Knez, koji je svojevremeno kao iskusni zenički planinar bio i član Gradske službe spašavanja Zenica. Knez je, kako je napomenuo, prvi put na Liscu bio još 1953. godine, kao trogodišnji dječak te kada je i sagrađen Planianrski dom “Tajan – Lisac”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza