Prije 133 godine izgrađen prvi vodovod u Sarajevu

05.12.2022. 15:26 / Izvor: Akta.ba
VODOVOD u sarajevu

Od izgradnje prvog Sarajevskog vodovoda Mošćanica do današnjih dana prošle su 133 godine.

Od izgradnje prvog Sarajevskog vodovoda Mošćanica do današnjih dana prošle su 133 godine. Šestog decembra Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo obilježava Dan preduzeća.

Prvi vodovod u Sarajevu sagradio je Isa beg Ishaković, davne 1461. godine. Brojne bogate Sarajlije, dobrotvori, gradili su vodovode, te je Sarajevo bilo poznato kao grad česama, hamama, sebilja i šadrvana. Ovaj vodovod je bio u funkciji preko 425 godina. 

Brojne česme, građene po mahalama, džamijskim haremima, kućne po avlijama, pred čijom ljepotom čovjek ostaje zadivljen, davale su gradu poseban čar.

Najstarija i najpoznatija česma u gradu nalazi se u zidu dvorišta Begove džamije.

Posljednjih godina Turske vladavine u Sarajevu je bilo 156 javnih česama i 68 starih vodovoda, građenih od glinenih i cijevi trešnjinog drveta, dužine 55 kilometara.

S obzirom na dotrajalost postojećih vodovoda i rast grada, Austro – Ugarske vlasti su po dolasku u Bosnu i Hercegovinu, 1889. izgradile vodovod „Mošćanica“, dovodeći u grad vodu liveno – željeznim cijevima, pa možemo reći da je izgradnja vodovoda Mošćanica, značila za Sarajevo definitivan prijelaz na novi, savremeni način snabdijevanja vodom. 

Izgrađeni su i prvi rezervoari Čebedžije i Jekovac.

U tom periodu je dovedena voda i sa Vrela Prače i Bistrice, 30-tak kilometara udaljenih od grada. Na kraju Austro –Ugarske vladavine vodovodna mreža grada iznosila je oko 97 kilometara. 

Nakon Mošćanice 1912. godine zahvaćen je dio izvora Vrela Bosne iz kojeg se voda dovela do Ilidže. Pumpna stanica na Vrelu Bosne bila je prva pumpna stanica u ovom dijelu Evrope sa električnim pogonom pumpi. 

Ponosni smo jer je Sarajevo bilo među prvim evropskim gradovima koji su imali vodovod.

"Skoro potpuno devastirano u ratu, u poslijeratnim godinama, od 1996. godine, Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo je uz pomoć stranih donatora, Vlade Kantona Sarajevo i mnogobrojnih domaćih institucija, doživjelo potpunu preobrazbu u obnovi i razvoju cjelokupnog sistema", navode iz ovog preduzeća.

Normalizacija u pogledu snabdijevanja grada vodom u postratnom periodu bio je osnovni zadatak i cilj preduzeća, što je i postignuto 1998. godine, kada su ukinute redukcije i uspostavljeno 24-satno vodosnabdijevanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza