Nane – jedini ulični serviser bicikala u Mostaru

20.12.2022. 13:36 / Izvor: N1
Nane

Bećira Ramanija u Mostaru znaju kao Nane.

Bećira Ramanija u Mostaru znaju kao Nane. Već 25 godina je ulični serviser bicikala. Na mostarskom Korzu uz džamiju, u maloj trafici, ima svoju radnju od koje živi. Mušetrije Nanetu dolaze iz cijele BiH, a trenutno je jedini serviser u Mostaru.

Godinama je bicikl, posebno u posljednjih desetak godina, omiljeno prevozno sredstvo građana, posebno u Mostaru. Praktično je da se obiđu kraće relacije, nema problema sa parking mjestima, jeftiniji je za održavati od motornog vozila i odličan za održavanje fizičke forme.

Nane je u početku prodavao bicikla, a danas je serviser. U posao je ušao odmah nakon rata, a od grada je dobio trafiku koja je i danas na istom mjestu, na mostarskom Korzu.

"Nakon rata na ovom mjestu je bila trafika, a ja sam s bratom prvo počeo na ovom mjestu s prodajom bicikala. Bio sam veliki zaljubljenik u bicikla, to svi znaju. Nakon toga sam počeo i sa servisiranjem, naučio zanat", kaže Ramani za N1.

Kaže da mu dolaze mušterije iz cijele Hercegovine, da svi znaju da može napraviti “čuda” i da su svi zadovoljni. Ono što je prednost u ovom poslu je, kaže, i to što je jeftiniji od licenciranih servisa.

"Imao sam slučaj da mi je jedan čovjek iz Švicarske donio bicikl na popravku".

Jedini ulični serviser u Mostaru

Ramani je odnedavno jedini serviser u gradu. Imao je kolegu Borisa koji je radio na drugom dijelu grada, a koji je preminuo. Kaže da su imali odličan odnos, da su godinama popravljali bicikla.

"Dođu mušterije njegove kod mene i kažu kako on loše radi, pa njemu odu moje i isto kažu za mene", govori kroz smijeh Nene.

Zbog prijateljstva i dobrog odnosa, sin Borisov je Ramaniju poklonio dio materijala iz njegove radionice koji mu može koristiti u poslu.

Bicikla su, ističe sve popularnija, posebno zbog cijena goriva i inflacije koja je pogodila građane.

"Posla uvijek ima. Zimi je to malo manje što je za očekivati, ali proljeće i ljeto ne dižem glavu. Ima zaista mnogo posla od kojeg živim sa svojom porodicom", kazao je Ramani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza