Kafa na prazan želudac: Koliko je opasno i zašto to trebate prestati raditi?

21.12.2022. 11:09 / Izvor: N1 Hrvatska
kafa

Kafa ima nekih prednosti za organizam, može vas razbuditi, utjecati na bolju koncentraciju, može povećati razinu energije, ali i spriječiti pojavu nekih stanja.

Kafa ima nekih prednosti za organizam, može vas razbuditi, utjecati na bolju koncentraciju, može povećati razinu energije, ali i spriječiti pojavu nekih stanja. Ipak, potreban je poseban oprez kod ispijanja kafe jer, na primjer, previše kave na dan može imati nuspojave, a iako se čini kao dobra ideja, kava na prazan želudac se baš i ne preporučuje.

Kafa na prazan želudac tako može bitno utjecati na neke funkcije u tijelu, a gorčina kave može potaknuti proizvodnju želučane kiseline što može dovesti do žgaravice ili gerba.

Nuspojave kafe na prazan želudac

Kod nekih će osoba kada se stalno konzumira kava na prazan želudac prouzročiti probleme, dok nekima neće uopće smetati. Ipak, kod ispijanje ovog mnogima omiljenog napitka odmah ujutro može doći do idućih problema:

1. Probavni problemi

Kava na prazan želudac će kod nekih izazvati probleme s probavom, koji kreću već s prvim gutljajima, a mogu trajati satima. Može doći do probavnih smetnji, bolova u trbuhu, nadutosti, žgaravice, vraćanja želučane kiseline u jednjak, mučnine, proljeva ili zatvora.

2. Povećava se kortizol

Povećane razine ovog hormona stresa mogu uzrokovati visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2 i bolesti srca. Nakon što se povisi kortizol odmah ujutro, bit će potrebno određeno vrijeme da ovaj hormon ponovno dođu u ravnotežu. S druge strane se pokazalo kako se radi o malom povećanju koje vrlo vjerojatno ne utječe na sveukupno zdravlje.

3. Osjećaj nervoze

Kava može izazvati nemir u tijelu, kao i nervozu i anksioznost, koje mogu nastupiti nakon što se kava apsorbira u tijelu, oko 45 minuta nakon što se popije. Jednako tako, kod nekih ljudi ispijanje kave u bilo koje doba dana može dovesti do preskakanja srca.

4. Glavobolja

Kod previše kave može doći i do glavobolje ili migrene koje mogu trajati cijeli dan i utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Je li kava na prazan želudac opasna za sve?

Važno je napomenuti kako kava na prazan želudac neće kod svih izazvati ove nuspojave, a i istraživanja su podijeljena. Neki neće imati nikakvih problema i dalje će moći svako jutro piti kavu, dok bi drugi trebali pripaziti. Najvažnije je pratiti kako se ponaša tijelo i ako vam smeta, izbaciti kavu iz jutarnje rutine. Isto tako, ako ne želite riskirati, najbolje je da kavu popijete nakon obroka, a uvijek možete probati i kavu od cikorije koja okusom i izgledom podsjeća na kavu, ali ne sadrži kofein, a ima znatne prednosti za organizam.

Zaključak

Kava na prazan želudac će kod nekih izazvati jako velike probleme u tijelu koji mogu trajati i cijeli dan, dok kod drugih neće biti nuspojava. Ipak, za koju se god opciju odlučili, pazite da kroz dan ne pretjerate s količinama ovog napitka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza